| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.06.21.
Грожђе виси у огромним гроздовима

Винари на северу Бачке углавном очекују добар род грожђа, али то ипак варира од места до места.
Винова лоза појединих произвођача се веома лепо развија, са много рода, заправо, очекивани род никада није био тако добар као сада. Код других је међутим рани мраз учинио своје, ...

   2024.06.20.
Жетва пшенице је у пуном јеку

Принос се показао као врло прихватљив, пољопривредници наиме говоре о роду од 3-3,5 тоне по јутру. Поред тога је и садржај влаге у зрнима такође одговарајући. Пољопривредници се надају да ће у наредном периоду порасти откупна цена по килограму.
Жетва пшенице је, као и у случају ...

   2024.06.11.
Све више пољопривредника одлучује се за другу сетву

Један од разлога је што су успели да благовремено обаве жетву, а влажност земљишта је још увек одговарајућа. У оваквим ситуацијама, пољопривредници најчешће саде кукуруз, који касније или продају или користе као сточну храну.
У атару Орома обилно је падала киша. Падавине ...

   2024.06.10.
Рекордан број машина и посетилаца на Фестивалу трактора у Трешњевцу

Поред такмичарских дисциплина, за све учеснике су организовани дечији програми, продајни вашар и забавни програми.
Већ на самом почетку дефилеа било је јасно да ће ове године у истом учествовати рекордан број трактора. Више од 180 машина је у јутарњим часовима продефиловало ...

   2024.06.10.
Унапређење програма за учење српског језика као нематерњег

У Кањижи је у петак преподне одржано саветовање о унапређењу наставе на српском језику као нематерњем. Последњих година се примењује нова метода предавања српског језика у основним и средњим школама.
Суштина ове методе је да се води рачуна о томе из каквог окружења и језичких ...

 
Претрага
 

   2018.09.13.
Изађи ми на теглу 2018

Поново на Велебиту на месту које је дала прошлогодишњег националног шампиона!

Караван интересантног и симпатичног назива „Изађи ми на теглу“ већ пете године је кренуо по Србији да би у 30 градова окупио љубитеље ајвара, надметања и такмичења у кувању. Тако стиже 16. септембра на територију општине Кањижа где ће се у Велебиту испред школе поставити места за кување. Циљ манифестације је – чији је организатор Месна заједница Велебит – да се реши вечито питање: ко прави најбољи ајвар, коме припада титула Ајвар мајстора?

За кување ајвара организатор обезбеђује следеће: место за кување (покривено, мобилно огњиште), дрва за ложење, паприку за ајвар, тегле за ајвар, сто и 3 столице по екипи и пластичне посуде за чишћење паприке, со, шећер, уље. Такмичарске екипе треба да донесу са собом: посуду за кување, варјачу, кутлачу, ножеве и апарат за млевење паприке.

Уз то биће потребно само добро расположење, здрав такмичарски дух и добар рецепт који ће засигурати успех! Тако за ову манифестацију стварно важи изрека: важно је учествовати, јер сва количина припремљеног ајвара остаје такмичарима.

Од узорака ајвара ће трочлани жири (технолог прехрамбене индустрије, кувар и позната личност заједнице) одабрати три најфиније. Друго и трећепласирани ће добити поклоне организатора, а награда екипе која припрема најбољи ајвар је могућност учешћа у финалу каравана.

Првопласирана екипа у Велебиту добија могућност да учествује у великом националном финалу које ће окупити победнике из свих градова и одржаће се 13. октобра у Београду. Да би се испунио циљ манифестације: да се пронађе најбољи ајвар мајстора у 2018. години! Поред титуле Краља ајвара најбоље и у финалу очекују вредне награде.

Прошле године је Фрау Габриела, екипа из Велебита победила у финалу каравана, доказивши да и поред јаке конкуренције од 30 екипа из разних градова Србије, она спрема најфинији ајвар!

Али 16. септембар неће бити занимљив и пун доживљаја само такмичарима јер поред такмичарског дела организован је и богат музичко-плесни културни програм за посетиоце, дечија надметања и у кухињици на отвореном ће се припремати јело од паприке. Ово јело, као и припремљен ајвар ће се код сваке екипе моћи пробати, дегустирати да би и посетиоци могли одлучити чији ајвар им све свиђа највише.

 

Програм

10.30-11.00: Заузимање места за кување

11.00: Отварање манифестације

11.00-17.30: Време трајања такмичења

Забавни програм, кухиња на отвореном

17.30-18.00: Оцењивање узорака ајвара

18.00: Проглашење резултата

 

У петој сезони караван ће окупити око 450 такмичарских екипа који ће испећи укупно 12.000 кг паприка, што је, ако посматрамо у комадима, чак 100.000 паприка!

Захваљујући бројним партнерима уз чију се помоћ караван из године у годину развија, наградни фонд за ову сезону биће рекордан и износиће око 1.500.000 динара!

„Српски кавијар“ – као и организатори – позивају све љубитеље гастрономије и добре забаве да се придруже каравану и докажу да баш они припремају најфинији ајвар. Да се и ове године реши вечито питање: ко прави најбоље специјалитет балканске кухиње и господара сваке трпезе.

Организатори очекују пријаве учешћа екипа од мин. 2 члана на е-маил: velebit@kanjiza.rs или лично у канцеларији Месне заједнице Велебит. За више информација позовите број телефона: 024/873-249.

Учешће и улаз су бесплатни. Организатори очекују и пријаву заинтересованих који желе да са својим производима учествују у пратећем програму „Тегла базар“ у оквиру којег ће имати могућност да излажу и продавају своје артикле (ручне радове, зимницe, итд.)