Фешта, односно осми Фестивал хурке и кобасице у Адорјану је почела приказивањем традиционалног свињокоља, прљењем товљеника сламом, у дворишту главног покровитеља фирме “Контакт” Чабе Боршоша, председника МЗ Адорјан, који је и главни организатор најпосећеније манифестације у околини.
У Адорјан је стигло чак 107 такмичарских екипа из многих војвођанских места, али и гости из Мађарске, Словачке, Румуније, Босне и Херцеговине, које су се надметале ко ће направити најукусније ове дисноторске специјалитете, које је оцењивао међународни жири у коме су били мајстори кулинарства. Свако је могао да се окрепи и проба хурке и кобасице, бесплатно или о свом трошку.
Манифестација нам много значи јер се о Адорјану се због Фестивала хурки и кобасица прича малте не у пола Европе, одакле нам долазе такмичари и посетиоци, истиче први човек Адорјана Чаба Боршош.
Наградни фонд за три првопласиране екипе које направе најукусније хурке и кобасице износи безмало 8.000 евра, тако да се вредело потрудити.
Међу угледним гостима у Адорјану је био и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који каже да му се чини да је из године у годину ова манифестација све боља и лепша, али и све масовнија.
Пошто у кањишкој општини има 13 насеља, председник ове општине Роберт Фејстамер напомиње да су се потрудили да у сваком селу у току године имају бар једну велику манифестацију, као што је ова у Адорјану.
Пошто смо разуђени са великим бројем насеља, јако је битно да људи нађу могућности да се на разним приредбама освеже од свакодневних обавеза, а с друге стране да имамо такву понуду која ће допринети унапређењу и развоју туризма, јер нам је то један од развојних приоритета, наглашава Фејстамер.
Више информација:
По домаћим рецептима замирисало цело Потисје
Неколико километара хурке и кобасице се увија по Адорјану
Осми Фестивал хурке и кобасице у Адорјану
|