| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.06.21.
Грожђе виси у огромним гроздовима

Винари на северу Бачке углавном очекују добар род грожђа, али то ипак варира од места до места.
Винова лоза појединих произвођача се веома лепо развија, са много рода, заправо, очекивани род никада није био тако добар као сада. Код других је међутим рани мраз учинио своје, ...

   2024.06.20.
Жетва пшенице је у пуном јеку

Принос се показао као врло прихватљив, пољопривредници наиме говоре о роду од 3-3,5 тоне по јутру. Поред тога је и садржај влаге у зрнима такође одговарајући. Пољопривредници се надају да ће у наредном периоду порасти откупна цена по килограму.
Жетва пшенице је, као и у случају ...

   2024.06.11.
Све више пољопривредника одлучује се за другу сетву

Један од разлога је што су успели да благовремено обаве жетву, а влажност земљишта је још увек одговарајућа. У оваквим ситуацијама, пољопривредници најчешће саде кукуруз, који касније или продају или користе као сточну храну.
У атару Орома обилно је падала киша. Падавине ...

   2024.06.10.
Рекордан број машина и посетилаца на Фестивалу трактора у Трешњевцу

Поред такмичарских дисциплина, за све учеснике су организовани дечији програми, продајни вашар и забавни програми.
Већ на самом почетку дефилеа било је јасно да ће ове године у истом учествовати рекордан број трактора. Више од 180 машина је у јутарњим часовима продефиловало ...

   2024.06.10.
Унапређење програма за учење српског језика као нематерњег

У Кањижи је у петак преподне одржано саветовање о унапређењу наставе на српском језику као нематерњем. Последњих година се примењује нова метода предавања српског језика у основним и средњим школама.
Суштина ове методе је да се води рачуна о томе из каквог окружења и језичких ...

 
Претрага
 

   2021.10.11.
Кулинарско такмичење у Мартоношу

У Мартоношу се такмичило 40 екипа у кувању перкелта.
У суботу 9. октобра су на 10. Дан очувања традиције и такмичење у кувању перкелта дошли кувари аматери не само из Војводине већ и из Мађарске.
Перкелт од свињских ногица је краљ јела, рекли су вође такмичарских тимова у Мартоношу. Јожеф Хоргас је дошао из Србобрана на кулинарско такмичење, храну припрема по рецепту своје мајке. "Од своје мајке сам научио да га добро пржим, затим стављам лук и додајем све врсте зачина, со, бибер, па чак и бели бибер, јер обожавам бели бибер."
Перкелт од свињских ногица је густ и лепе боје, рекао је члан жирија Имре Ес Сабо, члан Витешког реда првог мађарског белог стола: "Поента перкелта од свињских ногица је коришћење соли, бибера и семенки кима, те врло мало паприке или парадајза, осим тога, потребно је знати колико лука треба ставити у гулаш, што значи да би се за пет килограма меса требало исећи један килограм црног лука и затим посолити."
Осим куваних јела у котлићу, жири је наградио и најбољу ракију. Већина екипа пријављених на кулинарско такмичење је донела са собом разне воћне жестине. Тибор Бојтор, руководилац Клуба аматерских краљевских кувара и Витешког реда витезова округлог стола краља Матије из Кишкунфелеђхазе: "Имам једну посебну ракију направљену од грожђа које се користи за добијање врсте белог вина Иршаи Оливер, имам ракију од брескве и имам свој специјалитет, ону трогодишњу шљивовицу која је стајала у бачвама од дуда."
Кулинарско такмичење сваке године привлачи све више екипа, а такмичари не долазе само из Војводине већ и из других земаља. Гергељ Хорват, председник Савета Месне заједнице Мартонош: "Нажалост, нема много тимова из Мартоноша, више људи је дошло са стране. Због ове пандемије и људи су жељни оваквих догађаја, долазе на овакве манифестације како би се такмичили."
Власници најукуснијег перкелта од свињских ногица и најукуснијих ракија добили су поклон пакет, али су наградили и најлепшу кулинарску локацију, те произвођача најукуснијих сланих и слатких колача.
Више информација:




Кулинарско такмичење у Мартоношу