На великој врућини не само да се храна крчкала у котлићу, већ су се укусни специјалитети припремали у лонцима, сачу и на ражњу. Кувари из Србије, Мађарске, Словачке и Румуније су одмерили своје знање из области гастрономије.
Упркос топлотном таласу, велики број људи се окупио око котлића који су се припремали на 13. Традиционалном такмичењу нација у кувању, које се одржало у недељу током преподнева.
У исто време, кад се у Малим Пијацама одржава традиционални вашар, одржано је и такмичење нација у кувању. Вишечланом жирију је било тешко ове године јер је у кулинарском такмичењу било више од 70 учесника.
Основна идеја ове међунационалне гастрономске параде је да пружи посетиоцима могућност дегустације укуса традиционалних јела различитих регија Карпатског басена.
Андраш Варбаи, главни организатор каже: „Свако насеље и државе имају своја традиционална јела, имају свој традиционални свет укуса и они га доносе овде. Чланови жирија су били из Витешког реда прве мађарске беле трпезе. За овај витешки ред је важно да се зна да је то једини витешки ред у Мађарској, који је од стране Мађарског парламента проглашен витезом. Овде су олимпијски прваци, светски прваци, мајстори кувари.”
Супу са месним гомбоцима, затим ћурећу чорбу и специјалитет са поврћем, с овчјим сиром и копром су припремали Ласло Биачи и његова супруга из Ходмезевашархеља. У ћурећу чорбу су стављени исецкани састојци као што је врат живине, срце, крила и ногице, који су препечени сланином.
Испред другог шатора се вртело јаре на ражњу, што није свакодневни призор. Десеточлана екипа је направила и рибљи паприкаш од сома и пржену рибу.
Јела су нумерисана и на тај начин долазе пред жири, који је бодовао свако јело, свако у својој категорији. Најбољи су добили златне, сребрне и бронзане котлиће, али нико није отишао кући празних руку.
Више информација:
У Малим Пијацама одржано такмичење нација у кувању
|