Вина је оцењивао жири који је чинило више од 30 стручњака.
Учесници су могли да се пријаве само са винима из сопствене производње, предајући по три примерка флашираних вина. Такмичило се у категоријама белог, црвеног, розе и десертног вина. Јанош Ковач је дошао из Словачке. Из винског подручја Хурбаново као члан Винског реда „Сент Орбан" на такмичење су донели 15 узорака вина.
„Част нам је да можемо да учествујемо на овом такмичењу које је из године у годину све вишег квалитета. Велика је срећа што можемо да упоредимо квалитете, да кажемо, унутар врста, јер се потпуно другачије показује, рецимо, италијански ризлинг око реке Тарнаве, и италијански ризлинг који долази из Словачке."
На флаши је требало написати врсту вина, боју и годиште и место производње, као и висину шећера. Жири настоји да позитивним приступом истакне вредности вина, јер је задатак оваквих такмичења да произвођаче информише о квалитету вина – изјавио је Иштван Кишари, винар из Кечкемета, стручни сарадник такмичења.
„Сматрам да је 2021. била једна изузетна година. У односу на аномалије временских прилика, јако је тешко било одредити и изабрати идеални дан за бербу. Из угла вина то је једно важно питање."
Такмичење винара „Нађ Хони" први пут је организовано 2002. године када је пристигло 70 узорака, а ове године их има преко 200.
„У 2018. години имали смо 264 узорка, тако да се јако надам да ћемо бити ту негде, плус, минус десет одсто као 2018. године. Уколико и буде мање, није проблем, јер су узорци стигли са шире територије и то сматрамо плусом" каже Иштван Бачкулин, велики мајстор Винског реда „Сент Орбан" из Хоргоша.
На такмичење у Хоргошу пристигли су узорци вина из Албаније, Словачке, Румуније, Мађарске и читаве територије Србије.
Више информација:
На такмичење винара „Нађ Хони" у Хоргошу пристигло више од 200 узорака
|