Сада је најповољније време за садњу повртарских култура. Код произвођача у општини Кањижа је већ сада велика понуда, а у предстојећем периоду она ће се само проширивати.
Пољопривредна школа у Кањижи на свом газдинству се спрема за садњу повртарских култура. Саднице које су посађене пре неколико недеља сада су спремне да се ставе у пластенике или у баште на отвореном.
Беата Кереши Шоти, професорица у Пољопривредно-техничко средњошколском центру “Јожеф Беседеш” у Кањижи, је нагласила: "После 10. маја већ можемо наше саднице да изнесемо на отворено и посадимо у земљу, али са пасуљем, краставцима, бундевама и дињама морамо да сачекамо мајске врућине, да се тло загреје на 12 степени и тек тада их треба садити.”
Радови добро напредују и у органском газдинству Арпада Чикоша из Тотовог Села. Садња и у овом газдинству почиње за неколико дан. Већ 20 година се баве повртарством без примене хемикалија, на великој површини од 20 хектара.
“У току је цветање парадајза, па чекамо да се појаве први плодови. Сада ћемо започети процес пребацивања повртарских култура на отворено, обзиром да су прошли мразеви, тако да можемо да почнемо са пресађивањем биљака које су осетљиве на хладноћу и мраз, као што су парадајз и паприка."
Међу поврћем које се највише купује је шаргарепа, цвекла и чичока, али је прошле године велико интересовање било и за бундеву и тиквице. Како каже произвођач, све више људи купује органско поврће без употребе хемикалија у узгоју, јер разлике у ценама нису велике у односу на традиционалну понуду на пијацама.
“Не тако давно су се суочили са чињеницом да нисмо повећали цене у оној мери у којој су цене на пијаци отишле горе. Пијачне цене се крећу у нереалним оквирима."
Газдинство породице Чикош има у понуди скоро 40 повртарских култура, укључујући дивљи купус, блитву, кикирики, гершло или јечам и коврџави кељ.
Баштенски радови у пуном јеку
|