У Мартоношу се у 40 котлића крчкао паприкаш од папака. По 12. пут је одржан Дан традиције и такмичење у припреми свињског паприкаша. Осим мештана, на манифестацију су стигле и кулинарске екипе из неколико насеља Војводине и Мађарске.
Организатори су екипама осигурали 4 килограма свињских папака и килограм лука, екипе су за припрему јела имали три сата. Многи верују да се ово јело лако спрема, а према мишљењу Витешког реда округлог стола Војвођанских Аматерских краљевских кувара Бачка Топола, управо је ово јело на које треба обратити посебну пажњу.
Ференц Пос Сабо, председник Аматерских краљевских кувара Бачка Топола каже: „Тајна паприкаша је у томе што морате бити тик уз котао и стално га пазити и мешати. Овде вам не требају никакви страни зачини, већ само домаћи: лук који је база, со, бибер, паприка."
Манифестација се организује већ 12. годину, а у котлићима увек се крчка паприкаш. Сада се на манифестацију пријавило 40 тимова. Председник жирија и уједно један од организатора, Имре Сабо Ес, је рекао да је једна од најважнијих тачака при оцењивању да су свињски папци уредно припремљени и да се гулаш не распада: "Кад га сипате, потребно је само да се долије до одређеног нивоа и ако мало на почетку врела вода омекша месо, то је добро, јер се после само лагано крчка и онда добијемо врло укусан свињски паприкаш од папака. И на самом крају, након четврт сата, додамо добру мартоношку млевену паприку."
На манифестацији су уз најбољи свињски паприкаш награђени и најбоља ракија, као и најукуснији слани и слатки колач.
У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”
|