| Привреда || Комуналне делатности || Урбанизам || Пољопривреда || Заштита животне средине || Туризам || Образовање || Култура || Социјална заштита || Здравство || Спорт || Омладина || Информисање || Ванредне ситуације || Верске заједнице || Цивилне организације || Заједница || Месне заједнице |

   2024.06.21.
Грожђе виси у огромним гроздовима

Винари на северу Бачке углавном очекују добар род грожђа, али то ипак варира од места до места.
Винова лоза појединих произвођача се веома лепо развија, са много рода, заправо, очекивани род никада није био тако добар као сада. Код других је међутим рани мраз учинио своје, ...

   2024.06.20.
Жетва пшенице је у пуном јеку

Принос се показао као врло прихватљив, пољопривредници наиме говоре о роду од 3-3,5 тоне по јутру. Поред тога је и садржај влаге у зрнима такође одговарајући. Пољопривредници се надају да ће у наредном периоду порасти откупна цена по килограму.
Жетва пшенице је, као и у случају ...

   2024.06.11.
Све више пољопривредника одлучује се за другу сетву

Један од разлога је што су успели да благовремено обаве жетву, а влажност земљишта је још увек одговарајућа. У оваквим ситуацијама, пољопривредници најчешће саде кукуруз, који касније или продају или користе као сточну храну.
У атару Орома обилно је падала киша. Падавине ...

   2024.06.10.
Рекордан број машина и посетилаца на Фестивалу трактора у Трешњевцу

Поред такмичарских дисциплина, за све учеснике су организовани дечији програми, продајни вашар и забавни програми.
Већ на самом почетку дефилеа било је јасно да ће ове године у истом учествовати рекордан број трактора. Више од 180 машина је у јутарњим часовима продефиловало ...

   2024.06.10.
Унапређење програма за учење српског језика као нематерњег

У Кањижи је у петак преподне одржано саветовање о унапређењу наставе на српском језику као нематерњем. Последњих година се примењује нова метода предавања српског језика у основним и средњим школама.
Суштина ове методе је да се води рачуна о томе из каквог окружења и језичких ...

 
Претрага
 

   2023.10.21.
У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”

У Мартоношу се у 40 котлића крчкао паприкаш од папака. По 12. пут је одржан Дан традиције и такмичење у припреми свињског паприкаша. Осим мештана, на манифестацију су стигле и кулинарске екипе из неколико насеља Војводине и Мађарске. 
Организатори су екипама осигурали 4 килограма свињских папака и килограм лука, екипе су за припрему јела имали три сата. Многи верују да се ово јело лако спрема, а према мишљењу Витешког реда округлог стола Војвођанских Аматерских краљевских кувара Бачка Топола, управо је ово јело на које треба обратити посебну пажњу. 
Ференц Пос Сабо, председник Аматерских краљевских кувара Бачка Топола каже: „Тајна паприкаша је у томе што морате бити тик уз котао и стално га пазити и мешати. Овде вам не требају никакви страни зачини, већ само домаћи: лук који је база, со, бибер, паприка." 
Манифестација се организује већ 12. годину, а у котлићима увек се крчка паприкаш. Сада се на манифестацију пријавило 40 тимова. Председник жирија и уједно један од организатора, Имре Сабо Ес, је рекао да је једна од најважнијих тачака при оцењивању да су свињски папци уредно припремљени и да се гулаш не распада: "Кад га сипате, потребно је само да се долије до одређеног нивоа и ако мало на почетку врела вода омекша месо, то је добро, јер се после само лагано крчка и онда добијемо врло укусан свињски паприкаш од папака. И на самом крају, након четврт сата, додамо добру мартоношку млевену паприку." 
На манифестацији су уз најбољи свињски паприкаш награђени и најбоља ракија, као и најукуснији слани и слатки колач. 

 




У Мартоношу одржана манифестација “Дани традиције”