Због благе зиме и пролећа, цветање и вегетација су ове године поранили, док тренутна врућина изузетно брзо сазрева род.
Врућина и суша такође лоше утичу на воћке. Јанош Нађ Ђерђ воћар из Носе узгаја јабуке, брескве и крушке на скоро 20 хектара земље.
"Ове године није било карактеристичних гљивичних обољења, већ смо се више борили против инсеката. Највећи проблем нам представља недостатак кише, па смо морали редовно заливати. Имамо системе за наводњавање, тако да наше бунаре морамо непрекидно користити. Будући да је реч о великој површини, било би добро кад би се земља натопила обилном кишом, али нема изгледа у скорије време да ће се то тако десити, тако да остајемо при наводњавању."
Иначе, због јаког UV зрачења, дрвеће и плодови такође могу добити "топлотни удар", па је стално наводњавање неопходно. Према речима Акоша Фарагоа, пољопривредника из Хоргоша, трошкови узгоја значајно расту због високих температура.
"Што се тиче брескве, изненађујуће је, јер не само прошле године, већ и у последњих шест година, брескве су ми сваког пролећа смрзле, па сам имао само 20-30% приноса. Ове године је време током цветања било идеално, па бих имао 80-90% приноса да није било ове ненормалне суше и врелине."
Воћари се надају да ће у наредним данима стићи захлађење у Србију и да ће воће лепо сазрети. Иначе, задовољни су тренутним откупним ценама. Цена брескве на пијацама варира у зависности од квалитета, и креће се између 60 и 150 динара по килограму.
Више информација:
Ранија берба брескве и крушке
|