На овогодишњем 13. Међународном фестивалу хурке и кобасица учествовало је готово 140 екипа.
Тимови су од по десет килограма сировина требали да припреме јела традиционалног укуса. Такмичари су осим из Војводине стигли и из Мађарске и Словачке жељни надметања и забаве на популарној манифестацији.
Све је почело прљењем свиња са сламом, а након тога екипе су могле да преузму основне сировине потребне за прављење хурке и кобасица. После тога могло је да почне такмичење, када су тимови по свом укусу и карактеристикама свога краја припремали јела која голицају непца.
Сенћанска екипа почетника вероватно је имала најмлађе такмичаре у овој дисциплини.
„Добили смо пет килограма изнутрица, пет килограма меса, измешаног са сланином. Самлели смо месо, зачинили, ставили оно што је потребно: со, бибер, ким, бели лук у праху, паприку и на крају смо пунили“ каже Иштван Лакатош из Сенте.
На овај гастрономски догађај дошли су многи и из иностранства. Иштван Ури Ковач и његова екипа у Адорјан је стигла из Мађарске. На фестивалу учествују већ четврти пут. Тврде да је припрема хурке и кобасице један прецизан и детаљан поступак.
„Намирнице за кобасицу треба самлети на одговарајућа влакна, а након тога зачињавање даје хуркама, или кобасицама одговарајући укус. Код хурке мељемо куване основне сировине, и са тим је лакше радити. Материјал за кобасице се мало укочи и са тим је теже пуњење“ каже Иштван Ури Ковач из Солнока.
Осим надметања, посетиоце је током дана забављала весела музика, а ту је био и вашар на којем се могло добити кувано вино.
Међународни фестивал хурке и кобасице у Адорјану протеклих година постао је веома чувен и једна од највећих манифестација у околини. Др Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара каже: „Потребно је свугде нагласак ставити на различите ствари и то и функционише. Многа села и насеља имају свој бренд, не само овде у општини Кањижа, већ и у другим локалним самоуправама. Своје специфичне производе, специфичне манифестације које привлаче веома много посетилаца, а један од највећих је овај фестивал у Адорјану.“
Из године у годину ово дешавање привлачи између 10 и 15 хиљада људи. Ове године пријавило се 137 екипа. Чаба Боршош, организатор каже: „Адорјан је једно од најстаријих насеља у Бачкој. Писани спомен имамо уназад из 826. године. Ова манифестација проноси име нашег малог села не само у Војводини, обично су присутни и медији из Београда.“
Организатори су посетиоцима делили бесплатне хурке и кобасице. На овој манифестацији сваке године појављују се и естрадне звезде из Мађарске. Ове године, између осталих ту су Ириђ Хонаљмириђ и „Дуплакаве“ који су дошли на бачки фестивал.
Више информација:
Много хурки и кобасица, вашар и познати гости у Адорјану
|