На традиционалној манифестацији „Бербански дани“ која је у Хоргошу приређена 26. пут приказани су плодови бербе, а забаве и гурманлука било је за све узрасте.
Уприличена је изложба пољопривредних производа, уз коју је отворена и Улица вина у којој су гости дегустрали вина из овог краја Суботичко-хоргошке пешчаре. Нандор Биро истиче да су ове сезоне климатски услови погодовали виновој лози, те да је уназад деценију и по квалитет и род грожђа најбољи, али да берба за касније сорте још није завршена. Золтан Ваш који негује виноград на два хектара вели да је ова година била много боља него лане пошто је било доста сунчаних дана па грожђе има пуно више сласти, тако да ће се то осетити на квалитету вина, а и рачуница ће бити повољна.
Фриђеш Салма и Бела Тачи су на лицу места цедили грожђе и посетиоцима нудили свежу слатку ширу. Салма вели да је код „сланкаменке” измерио 15 процената шећера, што је много боље него прошле сезоне која је обиловала падавинама, а да тек предстоји берба „кевидинке”.
Вина су нарочито пријала после паприкаша од меса дивље свиње, који се крчкао у педесетак котлића.
Више информација:
http://www.dnevnik.rs/vojvodina/veselo-na-berbanskim-danima-u-horgosu
https://www.youtube.com/watch?v=aQ-IulkJKrY
|