| Gazdaság || Kommunális ügyek || Városrendezés || Mezőgazdaság || Környezetvédelem || Idegenforgalom || Oktatás || Művelődés || Szociális védelem || Egészségügy || Sport || Ifjúság || Tájékoztatás || Rendkívüli helyzetek || Vallás || Civil szervezetek || Közösség || Helyi közösségek |

   2024.06.21.
Hatalmas fürtökben csüng a szőlő

Túlnyomórészt jó szőlőtermésre számítanak az észak-bácskai borászok, azonban ez helyenként változó.
Némely termelő szőlője nagyon szépen fejlődik, sok terméssel, sőt, soha ilyen jó nem volt még a várható hozam, mint most, másoknál azonban a korai fagy megtette a hatását, így van, aki a tavalyi évhez képest mintegy 20 százalékos terméskiesésre számít.
Hatalmas fürtökben csüng a szőlő Bíró Nándor szőlősében. A horgosi borász nagyon ...

   2024.06.21.
Buli lesz a szabadstrandon – egész nyáron

Berobbant a nyár és a vakáció. Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának a csapata már leköltözött a Tisza-parti Strandházba. Előkészítették a terepet a buliszezonra. Milyen programokkal várják majd a fiatalokat a nyári időszakban? Hubai Dávid koordinátort kérdeztük.
- Az egyik programunk a Stranddiszkó lesz, aminek volt már egy szezon előtti bevezetője. Ebből tervezünk majd még néhányat. A Strandháznál leszünk egész nyáron, ahol állandó jelleggel ...

   2024.06.20.
Javában tart a búza aratása

A hozam elfogadhatónak bizonyul, 30-35 mázsás holdankénti termésről számolnak be a gazdák. Emellett a szemek nedvességtartalma is megfelelő. A gazdák bíznak abban, hogy a jövőben emelkedik majd a kilogrammonkénti felvásárlási ár.
Az árpához és az olajrepcéhez hasonlóan a búza aratása is a vártnál jóval korábban kezdődött. A kombájnok megállás nélkül dolgoztak az oromi határban. Az idei év több szempontból is más, mint az eddigiek. Míg tavaly a ...

   2024.06.20.
Nyári nyelvi tábor

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szinte minden szegletében történik valami a nyáron is. A pincében a kisdiákok, összesen tizenketten egy héten át szerbül tanulnak Vadász Kornélia óvó nénitől. A Szóvarázs – Kisiskolások toleranciatábora már másodízben zajlik és nagyon jó szolgálatot tesz azoknak a gyerekeknek, akik szeretnének kicsit jobban megtanulni szerbül. A FERHA, azaz a Felnőttképzők Regionális Hálózata keretein belül ...

   2024.06.20.
Várják az új Ronaldók, Messik jelentkezését Magyarkanizsán

Új elnöke van június 18-ától a magyarkanizsai Potisje Labdarúgó Klubnak Dalibor Crkvenjakov ismert helybeli focista személyében. A pontos terveiről talán még korai kérdezni, de az biztos, hogy a klubban továbbra is nagy figyelmet szentelnek majd az utánpótlás nevelésnek. Tagtoborzót hirdettek azon gyerekek számára, akik komolyabban szeretnének a labdarúgással foglalkozni.
Dalibor Crkvenjakovot és egyik edzőtársát, Papdancsó Igort kérdeztük a focisuliról, ...

 
Keresés
 

   2024.05.21.
A biztonságnak nincs alternatívája!

A múlt heti magyarkanizsai lakossági fórumon a horgosiak panaszt fogalmaztak meg a közbiztonság állapotát tekintve. Elmondásuk szerint a faluban megsokasodott a betörések és a lopások száma és a lakosság nyugtalansága egyre csak fokozódik. A találkozón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és szabadkai listavezetője ígéretét tette az ügy orvoslására. A jelek szerint szavát betartva rendeződni látszik a helyzet, hiszen a rendőrség által kiadott közlemény arról informál, hogy Horgoson négy személyt letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az év elejétől kezdve többször is loptak a horgosi lakosoktól. Az A.K. (26), E.K. (19), K.K. (31) és A.P. (34) lakásán végzett házkutatás alkalmával olyan szerszámokat találtak, melyek megerősítik a lopás bűntettének alapos gyanúját. Emellett K. K. lakásán amfetaminra is bukkantak a rendőrség tagjai. A gyanúsítottakat 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték.  
A horgosi Gorác Imrénél saját becslése szerint több, mint tízezer euró értékű a kár, amit két hete okoztak a betörők. Édesanyja lakatlan házát gazdálkodásra, gépezetek tárolására használja, és ott már nem először próbálkoztak az elkövetők, akik végül sikerrel is jártak, és nagy értékeket tulajdonítottak el. Kábelek, szerszámok tűntek el, sőt a tettesek, még attól sem riadtak vissza, hogy hangzavart okozva szétverjék a pálinkafőzőt, hozzájutva így az értékes réz alkatrészekhez is. Ezt a helyszínen, Horgoson mesélte a tulajdonos, akit már nem először károsítanak meg, és elmondása szerint eddig nem is tapasztaltak semmiféle elmozdulást a bűnösök felelősségre vonásának ügyében. Mindeddig, ugyanis vasárnap négy horgosi elkövetőt tartóztattak le, és azóta Imrét is meglátogatták községi vezetők, hogy első kézből tájékozódjanak. A házsoron egyébként furcsa látványt nyújt, hogy riasztórendszert, kamerákat, sőt még a ráccsal ellátott ablakokat is fel lehet fedezni, ugyanis ahogy tudják, védik az értékeiket. Horgoson sok esetben Rajkó, a migránsválságban megbízott rendfenntartó az első, akit hívnak, hisz ő pillanatok alatt ott terem. Migránsok már nincsenek, így a művelődési házban elszállásolt csendőrségre se volt szükség, de ahogy egyik probléma megoldódott, nyomban jött a másik. Filmbe illő jelenetek játszódtak le, ahogy Gorác Imréék története is az volt. 
– Az elkövetők a Mol kútra jártak ki éjjelente, ott fosztogatták a kamionokat, és onnan errefelé vezettek az útjuk. A kutyák egész éjjel ugattak, ám ez sem tántorította el őket semmitől, sőt! Észrevették, hogy itt például nem lakik senki, és három alkalommal behatoltak a házba. Széttúrtak, szétszaggattak mindent, amit értek. Mivel ott nagy érték nem volt, sok mindent bentről nem tudtak elvinni, de ami megtetszett, azt azért nem hagyták ott. Valószínűleg felderítették a terepet, és visszatértek a nagyobb értékekért, amik a melléképületben voltak. Kábelek, szerszámok, beépített pálinkafőző-kazán, amit egy éjjel ki is bontottak, azaz szétvertek. Természetesen feljelentést tettünk, első körben mindig Rajkót hívjuk, aki két perc alatt ideér, majd a rendőröket is, de tapasztalatunk szerint az ügy valahogy mindig elakad, hisz felelősségre vonást mindeddig nem tapasztaltunk – mondta Gorác Imre. – Tízezer euró feletti a kárunk. A nyomozók megtalálták a kazán darabjait, elfogták az elkövetőket, akiket aztán ki is engedtek, és attól kezdve két héten keresztül minden éjjel visszajártak. A szomszédok szóltak, amikor zajt hallottak. Tetten is értük a tolvajt, biciklivel vettem üldözőbe a szintén biciklivel menekülő lopót, aki egy alkalmas pillanatban ledobta a hátizsákját, leugrott a kerékpárról és a kerítésen átugorva próbált menekülni – elevenítette fel a történteket Gorác Imre. 
Mivel Horgoson az elmúlt időszakban a migránsprobléma került előtérbe, a lopások némileg csökkentek, majd az egyik probléma megoldásával most ismét a másikra kell fókuszálni. A helyiek már nagyon elkeseredettek, hogy egy pillanatra sincs megnyugvásuk. Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy Horgos legrégebbi épületét is megrongálták. A magtárat, mely egykor a Kárászok tulajdonát képezte, most pedig olasz tulajdonban van, szintén garázdálkodók bitorolták. A műemlékvédelem alatt álló kishorgosi épületről is eltűntek a kovácsoltvas ajtók és ablakok, továbbá nagy ciszternákat is eltulajdonítottak és orgazdának adták el Királyhalomra.  
– Az utóbbi hónapokban elharapózott a bűnözése, rengeteg betörés volt, és az emberek féltek, nem is alaptalanul. Még az utcai lopások is gyakorivá váltak. A rendőrség sok esetben megtalálta a bűnözőket, fel is jelentette, az ügyek viszont az ügyészségen lassan folytak, így nem nyugodhattak meg a horgosiak, mert az elkövetők szabadlábon maradtak. Ezt nem hagyhattuk már szó nélkül, és Magyarkanizsán a múlt csütörtökön megtartott közösségi találkozón adtunk hangot nyugtalanságunknak, és kértük Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke közbenjárását – mondta Sors Róbert. 
Aki pedig szóba hozta a horgosiak félelmét, Vass Zoltán volt, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tagja, aki horgosi lévén fontosnak érezte, hogy szót emeljen és segítséget kérjen az ügyben. 
– A migránsok eltűnése után fokozatosan alakultak ki olyan rablóbandák, amelyek tagjai éjszakánként garázdálkodtak, kezdetben főleg a falu határain kívül lévő tanyákat fosztogatták. Mindenhonnan igyekeztek összegyűjteni a fémet, majd a faluban is folytatták a lopásokat. Ez már olyan mértéket öltött, hogy a lakosaink rettegtek, ki lesz a következő. Viszonylag gyorsan a rendőrség látókörébe kerültek az elkövetők, el is készültek a jegyzőkönyvek, de eljárási szakaszba valamiért nem kerültek, így tovább garázdálkodtak. A helyiek viszont saját bőrükön érezték a károkat, és a tehetetlenséget, hisz hiába derült fény az elkövetők kilétére, mégse történt felelősségre vonás. Emiatt éreztük fontosnak, hogy Dr. Pásztor Bálint elnök úrnak a tudtára adjuk, hogy ez a helyzet a horgosiak számára már elviselhetetlen. Ő még a felszólalásomat követően elmondta, hogy a belügyminisztériumhoz fog fordulni és még aznap este kaptam is tőle egy visszajelzést, hogy ez megtörtént, és hamarosan intézkedések fognak születni a panaszunk nyomán. A vasárnapi hírekben pedig azt olvashattuk, hogy négy személyt letartóztattak. Mi abban bízunk, hogy itt nem áll meg a történet. Az az érdekünk, hogy az ilyen lopásokra zéró tolerancia vonatkozzon. Hét évig volt a településünk egy iszonyatos migránsnyomás alatt, mégis sokan kitartottak Horgoson, de persze voltak olyanok is, akik elköltöztek. Megérdemelné a lakosság, hogy végre nyugalma legyen. Horgosnak minden infrastrukturális adottsága megvan, hogy fejlődőképes település lehessen, nagyon nagy baj lenne, ha néhány bűnbanda miatt az elvándorlás lenne rá a jellemző, hisz pont egy olyan helyen vagyunk, ahol sokkal inkább a be-, mint az elköltözés lenne észszerű. Nyugalmat és békét szeretnénk Horgoson! – mondta Vass Zoltán. 
Az üggyel kapcsolatban dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy hiába minden beruházás, ha nincs közbiztonság, ezért a VMSZ a jövőben is mindent megtesz a közbiztonság javítása érdekében: 
– Sikerült a migránsokat kitakarítani a teljes Vajdaság területéről, így Horgosról is. Így ők nem jelentenek gondot, azonban bandák kezdtek el garázdálkodni ezen a településen. A helyi lakosok a múlt heti magyarkanizsai lakossági fórumon arra panaszkodtak, hogy betörések, lopások jellemzik a mindennapokat. Rögtön a lakossági fórumot követően kapcsolatba léptem Ivica Dačić belügyminiszterrel, akit arra kértem, hogy a rendőrség tegyen rendet Horgoson. Másnap telefonon hívott együttműködő válaszával a rendőrség igazgatója. Tegnap a rendőrség közleményéből világossá vált a közvélemény számára, hogy sikerült elérni azt, amit a horgosiak kértek, tehát a belügyminiszter tartotta a szavát. A rendőrság igazgatója kiküldte az egységeket és rendet tettek Horgoson. A biztonságnak nincs alternatívája, és nincs semmi, ami fontosabb ennél. Hiszen ha nincs biztonság, akkor hiába vannak az infrastrukturális vagy kulturális beruházások. A Vajdasági Magyar Szövetség a köztársasági és az önkormányzati szerepvállalásának köszönhetően a jövőben is mindent megtesz a közbiztonság javítása érdekében Horgoson és a többi településen is – hangsúlyozta a párt elnöke. 
Bővebben: 

 




A biztonságnak nincs alternatívája!

Fejsztámer Róbert: A közbiztonság elsődleges fontosságú