Magyarkanizsa új IPA projektuma: OASIS

2018.07.13.
  

Július 12-én a Tartományi Képviselőházban megtartották az OASIS elnevezésű, Magyarország és Szerbia közötti Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program projektumának nyitó tanácskozását.

A pályázat értéke több mint 588 ezer euró, és uniós források társfinanszírozásával valósul meg. Célja a határ menti területek idegenforgalmi lehetőségeinek előmozdítása. A projektum hozzájárul Magyarkanizsa és Kistelek községek turizmusának a fellendítéséhez. A partnerek a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja, Magyarkanizsa, valamint Kistelek község.

Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, valamint oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár elmondása szerint külön jelentőséggel bír, hogy a titkárság sikeresen részt vett egy európai uniós pályázaton.

– Megpróbáltuk megtalálni azokat a témákat, amelyeket a tartományi költségvetésből különben is támogatunk. Szerettük volna ezeket megerősíteni úgy, hogy európai források is járuljanak hozzájuk, és tartalmukban a programok erősödjenek, nemzetközi jelleget kapjanak. Vezető partnerei vagyunk a projektumnak. Ennek keretében Magyarkanizsán olyan fejlesztésekre számíthatunk, amelyekkel a sportpályák felújítását, valamint egy teljesen új, többfunkciós sportpálya kiépítését valósíthatjuk meg. Évek óta Magyarkanizsán szervezzük meg a Tábor határok nélkül elnevezésű projektumot, amelynek keretében sok középiskolás találkozik. Azt szeretnénk, hogy a tábor nemzetközi jelleget öltsön. A turizmusra különösen nagy hangsúlyt helyezünk. Egy olyan telefonos mobil applikáció és weboldal készül el, amely tartalmazza majd az említett projekttevékenységeket a régióban. Egyesíti mindazt a tartalmat, ami gyorsan és hatékonyan elérhető lesz. Ez azt eredményezi majd, hogy sokkal többen látogatnak el Magyarkanizsára és Kistelekre – mondta Nyilas Mihály.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere hangsúlyozta, hogy a projekttevékenységek hozzájárulnak a község infrastrukturális fejlesztéséhez, a sportkapacitások bővítéséhez és a nyári ifjúsági tábor megszervezéséhez. Mindez azt a célt szolgálja, hogy fellendítsék az idegenforgalmat, valamint az ifjúsági és a gyógyturizmust.

– Magyarkanizsa egyik fő feladatának tekinti az idegenforgalom fejlesztését, sokkal erőteljesebben és jobban foglalkozunk ezzel a témával. A gyógyturizmus mellé különböző európai uniós projektek révén behoztuk a falusi, az ifjúsági és a wellnessturizmust is. Ez a pályázat különösen fontos a fiatalok számára. Magyarkanizsa a határhoz legközelebb fekvő községek egyike, mindennap szembesülünk az elvándorlással, így folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy olyan programokat és fejlesztéseket vigyünk a község területére, ami a fiataloknak is egyfajta visszatartó erő. Véleményem szerint ez a projektum igazán jó példa lehet arra, hogyan és milyen formában próbáljuk meg otthon tartani az ifjúságot, a munka mellett egyfajta életminőségi perspektívát kínálva nekik – húzta alá Fejsztámer Róbert.

 

Bővebben:


Magyarkanizsa és Kistelek idegenforgalmának fellendítése a cél

IPA projektum a gyógyturizmus fellendítésére