Konferencia az ivóvíz minőségéről

2018.12.17.
 

Hat önkormányzat tartott december 17-én Magyarkanizsán közös szakmai konferenciát az észak-bánáti körzet ivóvíz minőségének állapotáról, annak arzéntartalmáról. A megengedettnél némileg magasabb arzéntartalom főleg Magyarkanizsa, Kispiac és Horgos ivóvizét jellemzi, s ez a probléma már évek óta foglalkoztatja az önkormányzatot.
A konferencia létrehozását az indokolta leginkább, hogy a horgosi Tiszamenti Vízművek Kft. felszólítást kapott, miszerint a jogszabályoknak nem megfelelő a víz minősége a községben.
A konferencián résztvevő intézmények és önkormányzati képviselők arra a megállapításra jutottak, hogy bár a szigorú jogszabályoknak nem felel meg a víz minősége, de az egészségre az nincs kihatással, és a víz közel sem tartalmaz annyi arzént, amennyi káros lenne a szervezetünkre, de több önkormányzat és intézmény közös fellépésével ez a probléma is orvosolható.
Magyarkanizsa önkormányzata Fejsztámer Róbert, polgármester szerint a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít majd az ivóvíz minőségének további javítására, mégpedig a Kispiacnál kiépített arzénmentesítő felújításával és újbóli üzembe helyezésével, valamint arzénmentes kutak kiépítésével és az azbeszt csövek folyamatos cseréjével a község számos pontján.
- Ez a téma már 50 éve jelen van a mi rendszerünkben, és hosszú évek óta foglalkozunk vele. Igaz, hogy a szigorú jogszabályoknak nem felel meg ez a minőség, viszont az önkormányzat azon dolgozik folyamatosan, hogy ezt az arzéntartalmat a megfelelő szintre csökkentse. A kispiaci arzénmentesítő üzem felújítása a napokban fejeződik, emellett a jövő évben 12 közkút kerül majd kiépítésre, ahonnan arzénmentes vízhez tudunk majd jutni, illetve folyamatos az azbeszt csövek cseréje is, ami ugyancsak nagyban hozzájárul a víz minőségének javulásához – nyilatkozta a polgármester, aki kiemelte, a találkozó fő célja az volt, hogy mind a hat résztvevő önkormányzat egységesen lépjen fel a tartományi és köztársasági szervek irányába, és ezáltal minél gyorsabban a lehető legjobb megoldást találják meg az ivóvíz minőségének javítására.

Bővebben:


Konferencia az ivóvíz minőségéről Magyarkanizsán

Van arzén a vízben, de nem leszünk betegek tőle

Tanácskozás az ivóvízről

Szakmai konferencia az ivóvíz minőségéről




Fotó: Puskás Károly építészmérnök