I. Tiszavirág Fesztivál

2019.06.10.
  

Kiváló hangulatban tartották meg június 7-én Magyarkanizsán az első alkalommal életre hívott Tiszavirág Fesztivált a Cultstream, avagy a víz új kultúrája projektum keretében.

A szervezők több részből álló programmal várták az érdeklődőket, akik a rendezvény keretében több helyszínre látogathattak el. Péntek délelőtt a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben a Tiszával, illetve tiszavirágzással kapcsolatos filmeket tekinthettek meg a látogatók. Az alkotások között voltak rövidebb lírai etűdök, valamint hosszabb dokumentumfilmek is.

– Előzményként fontos tudni, hogy 2012-ben és 2013-ban volt Magyarkanizsán nemzetközi természetfilm-fesztivál, ahol a Kárpát-medence egész területéről érkező alkotók mutathatták be legújabb filmjeiket az érdeklődő közönségnek. Anyagi források hiányában azonban ez a rendezvény sajnos 2013 után megszűnt, ugyanakkor nagyon szerettük volna valamilyen formában folytatni. Az idén nagy örömünkre lehetőség is nyílt erre, mégpedig a Cultstream, avagy a víz új kultúrája elnevezésű IPA-projektum keretein belül, aminek köszönhetően újra meg tudtuk tartani ezt a fajta filmfesztivált, illetve filmbemutatót, amelynek keretében a Tiszával, valamint a tiszavirágzással kapcsolatos filmeket mutattunk be az érdeklődőknek – mondta el Iván Attila, a fesztivál fő szervezője, aki azt is hozzátette, hogy a nyolc bemutatott alkotás között olyan is volt, amely még a 70-es években született, mégpedig Póth Imre A Tisza virágzása című különleges alkotása. Mellette a Kárpát-medencei magyar alkotók táborát erősítette Fejős Csilla, Csubrilo Zoltán, Iván Attila, Pap Zsolt, Pap Ferenc, ifj. Apczi Jenő és Tóth Zsolt Marcell, akinek az Egy nap pompa – Tiszavirág című félórás kisfilmjét a gyerekeknek is levetítették a délután folyamán, ezáltal ennek a térségünkre jellemző természeti jelenségnek a különlegességét kívánták bemutatni számukra, egyben ráirányítva a figyelmüket a természetvédelem fontosságára, hiszen kétségtelen, hogy a fiatalabb generációk tagjainak is oda kell figyelniük az őket körülvevő környezetre.

A délutáni programok között volt egy korábban nem bejelentett rész is, amikor szegedi kortárs írók és költők kaptak szót. A hangulatos összejövetelt kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek keretében a filmes alkotók és a meghívott fesztiválok képviselői beszélgettek egymással. A résztvevők között mások mellett ott volt Székelyhidi Tamás, a gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztivál képviselője is. A beszélgetés során a résztvevők körbejárták a filmművészet és a természet viszonyát, egymásra hatását, továbbá azt is, hogy egy-egy filmen keresztül lehetséges-e természetbarátabb felfogást elérni az embereknél.

Az egész napos rendezvénysorozat ezt követően a strandon folytatódott, ahol a gyerekeket izgalmasabbnál izgalmasabb kézműves-foglalkozások várták, valamint légi felvételek is készültek, majd az estét az újvidéki NS Chamber Ensemble öttagú fúvós zenekar koncertjével koronázták meg a szervezők, akiknek jóvoltából az I. Tiszavirág Fesztivált tábortűz melletti közös program zárta le.

Bővebben:


A tiszavirágzás ünnepe

Tiszavirág Fesztivál Magyarkanizsán

A Tisza virágzására várva

Első ízben tartottak Tiszavirág Fesztivált Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly építészmérnök