Megtartotta 30. ülését a képviselő-testület

2019.08.02.
 

Magyarkanizsa községet és kimondottan a várost érintő fontos témákat tárgyaltak meg tegnap a községi képviselő-testület harmincadik ülésén.

A huszonkét napirendi pont megvitatása igencsak hosszúra nyúlt, ami sok esetben indokolt is volt, hiszen olyan égető kérdésekről esett szó, mint például a birkózóakadémia Magyarkanizsán történő megépülése. Ezt azonban meg kellett, hogy előzze az, hogy elfogadják a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítványhoz való csatlakozásról szóló rendeletjavaslatot, ami meg is történt, ellenszavazat nélkül. Az alapítvány alapítói, az anyaországi Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, Magyarkanizsa község és a Magyar Nemzeti Tanács abból a célból kívánják létrehozni az akadémiát, hogy ezáltal is népszerűsítsék Vajdaság területén a birkózósportot. Az akadémia a 14 és 20 év közötti tehetséges fiataloknak nyújt majd bentlakásos iskoláztatási lehetőséget szakmai stáb felügyeletével. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia vállalja a beruházási projekt finanszírozását, Magyarkanizsa község az alapítvány rendelkezésére bocsátja a birkózóakadémia működéséhez szükséges telket, a közművekre való csatlakozás lehetőségét, a parkolók kiépítését, az MNT intézményhálózata pedig támogatja a sportolók oktatását és művelődését. Az ülésen Rekecki Rudolfot delegálták az alapítvány igazgatóbizottságába.

A képviselő-testület elfogadta azt a napirendi pontot is, amelynek értelmében a község tőkeberuházási kiadások pénzellátására 170 millió dinár hitelt vesz fel. Erre azért van szükség, hogy az épülő szennyvíztisztító előfinanszírozását biztosítani tudják, ami egyébként egy határokon átnyúló IPA-projekt része. A mintegy 1,9 millió euró értékű beruházás 85 százalékát az unió fedezi, ám az előfinanszírozás miatt szükséges a hitel felvétele. A hitel nem terheli az önkormányzat költségvetését, ugyanis ahogy a beruházás megvalósul, ezt a hitelt az uniótól a visszaáramló támogatási eszközök fogják fedezni, ezért a képviselők ezt a napirendi pontot is támogatták, mint ahogyan az összes többit is, ugyanis mindet kivétel nélkül elfogadták.

A község polgármestere, Fejsztámer Róbert beszámolt a községi tanács április 1. és június 30. közötti munkájáról, elsősorban azokra a tevékenységekre fókuszálva, amelyekről lehet, hogy a polgárok sem értesültek kellőképpen. Elmondta egyebek mellett azt is, hogy az egyik ilyen a Partizan sportközpont fejlesztése, amit tovább fognak rendezni, ugyanakkor a duális szakképzésről is egyeztetnek, ami a vállalkozói szektort is pozitívan érintheti. Beszélt arról is, hogy jégelhárító rakétákat vásároltak, ami ugyancsak égetően fontos, mint ahogy az is, hogy a Cnesa Oktatási és Művelődési Központban néhány héten belül megkezdődik az energiahatékonyság területén egy olyan beruházás, amelynek a közbeszerzése ebben az időszakban zajlott le. Kifejtette, a kispiaci víztisztító kapacitásának növekedéséről hírt adtak ugyan, ám arról eddig nem esett szó, hogy ezenkívül még tizennégy kis teljesítményű arzénmentesítő gépet is beszerzett az önkormányzat, amelyeket a közintézményekben fognak elhelyezni. Hozzátette, mindemellett hamarosan elkezdenek dolgozni az oromhegyesi egészségház felújításán, ami mind azt bizonyítja, hogy a tanácstagok igen szerteágazó tevékenységet fejtenek ki, amely mind az intézményekhez, mind a közigazgatáshoz szorosan kapcsolódik – hangsúlyozta a polgármester.

Bővebben:


Ellenszavazat nélkül támogatták a birkózóakadémiát

Magyarkanizsa is csatlakozott a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány létrehozásához

Magyarkanizsa Községi Képviselő-testület XXX. ülésének összefoglalója




Fotó: Puskás Károly építészmérnök