Karácsonyra hangolódva

2019.12.09.
 

Az elmúlt hetekben Magyarkanizsáról leginkább a megnövekvő migránsszám miatt lehetett hallani, ami nyugtalanságot váltott ki az emberek körében, de az elmúlt hétvégén az önkormányzat szervezésében más oldalát is megmutatta a város. Rendhagyó módon idén nem karácsonyi, hanem adventi vásárt tartottak, és nem is a megszokott helyen, ugyanis a lakótömbök közötti téren éppen felújítás zajlik.

Így a vásár helyszíne a városháza előtti tér és a kispark volt. Igazi karácsonyváró hangulat alakult ki a két nap alatt, forralt bor illatával, kézművesek portékáival, gyerekzsivajjal és karácsonyi énekszóval, táncra perdüléssel.

A szervezők közül Bodnár Ivett mondta el, hogy az adventi vásár a ráhangolódást szolgálja.

– A programok kialakítása során az volt a fő motiváció, hogy a helyi egyesületeket megjelentessük, illetve a helyi, ügyes énekes gyerkőceinket is színpadra invitáljuk, valamint a gyerekek számára a karácsonyhoz kötődő hangulatos zenét és érdekes programokat biztosítsunk. Összesen kilenc faházunk van, melyekben két-két árus kínálja kézműves alkotásait. Érkeztek Szabadkáról, Nagykikindáról is, de legfőképp a magyarkanizsai kézművesek vannak jelen. Örömmel látom, hogy a polgárok is nagy számban kilátogatnak a vásárra – mondta a szervező, kezében mákos kalácsot kínálva, amit a megjelentek számára biztosítottak.

Mindeközben karácsonyi dalok szóltak jazz-köntösben a Jingle Jazz-duó előadásában, hat óra után pedig feltűntek a futók is a városközpontban, ugyanis ekkor zajlott le a Mikulásfutás, melyben mintegy százötvenen vettek részt. A kipirult Mikulások is a városháza előtt értek be a célba, és még jobb hangulatot hoztak a hidegbe. A fűtött sátorban kézműveskedtek a gyerekek, felnőttek vezetésével. Ahogy Tandi Andrea, az egyik foglalkozásvezető elmondta, kiváló ötlet, hogy a „manók” a melegben készülhetnek. A jótékonykodásra is gondoltak, a Szociális Központ is képviseltette magát a rendezvényen, ugyanis plüssjátékokat gyűjtöttek, amit majd az ünnep folyamán rászoruló gyerekeknek osztanak szét, az önkormányzat által biztosított csomagokat gazdagítva ezzel. Telek Krisztina igazgatónő elmondta, hogy a magyarkanizsai Varázsszín drámakörrel karöltve gondolták ki ezt az akciót, mely megközelítőleg kétszáz csomag kiosztását irányozza elő.

Szombaton aztán a Duhaj zenekar lépett fel, majd Sőreg Anita vezetett kreatív gyermektornát, és a nap a Varázsszín drámakör előadásával zárult. Az igazán hangulatos és sikeres kétnapos rendezvény elérte azt a célját, hogy az emberek kicsit elfeledjék gondjaikat, és az ünnepre hangolódjanak lélekben is.

Bővebben:


Karácsonyra hangolódva

Jótékonysági akcióval egybekötött adventi vásár Magyarkanizsán

Karácsonyi hangulat Magyarkanizsán

Sokszínű ádventi vásár

Jótékonysággal fűszerezett adventi vásár Magyarkanizsán

Ádventi vásár és Mikulásfutás Magyarkanizsán
Fotó: Puskás Károly építészmérnök