A szerb kormány újabb rendelkezései

2020.03.29.
 

A Szerb Köztársaság Kormánya tegnap minden kirótt házi izolációs rendelkezés időtartamát 14 napról 28 napra emelte, a hétvégéken pedig a kijárási tilalom kezdetét 15.00 órában határozta meg.
Ezek a legújabb intézkedések, melyeket a kormány a tegnapi ülésén hozott a COVID-19 vírus okozta járvány terjedésének megakadályozására.
A Szerb Köztársaság polgárainak (csakúgy mint a tartózkodási enegedéllyel rendelkező külföldiek esetében), akik március 14-én, ill. ezt követően léptek az országba, a karanténkötelezettség időtartama 14 napról 28 napra hosszabbodik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azok számára, akik az országba való belépéskor szóbeli vagy írásbeli végzést kaptak a kéthetes karanténkötelezettségről, a házi izoláció további két hétig tart majd. A polgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek is kötelesek, kivétel nélkül, betartani a meghosszabbított karanténkötelezettséget, amit az illetékes szervek ellenőrizni is fognak az elkövetkező időszakban.
A hétvége napjainak esetében változott a kijárási tilalom időszaka. A polgároknak szombaton és vasárnap 15.00 órától reggel 5.00 óráig kell otthonukban maradniuk. Azok a polgárok, akik nem töltötték be 65. életévüket, munkanapokon továbbra is reggel 5.00 és 17.00 óra között hagyhatják el otthonukat. A legidősebb polgárok, azaz a 65 éven felüliek csak vasárnap reggel 3.00 és 8.00 óra között hagyhatják el otthonukat - bevásárlás céljából.