A szerb kormány újabb intézkedései

2020.04.02.
 

A Szerb Köztársaság Kormánya április 1-i ülésén újabb döntéseket hozott a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozására.

Teljes mértékben betiltásra kerülnek azon tevékenységek, amelyek közeli fizikai kapcsolatot igényelnek a személyek között, azaz a fodrász és kozmetikai szalonok, a fitness klubok és edzőtermek.

Minden fogadóirodát és szerencsejáték-létesítményt bezárásra köteleznek, melyek tevékenységüket ezután kizárólag elektronikus úton folytathatják.

A különleges igények miatt, melyeket a jelenlegi helyzet támaszt, a kormány úgy döntött, hogy bizonyos foglalkozások kapcsán a 28 napos házi izolációt (karantén-kötelkezettséget) 14 napra csökkenti. Ez az egészségügyi dolgozókra, a börtönőrökre, valamint a Belügyminisztérium és a Katonaság tagjaira érvényes. Fontos megjegyezni, hogy ezzel a döntéssel nem kerül veszélybe az érintettek egészsége, hanem a meghosszabbított karantént jelentő megelőző intézkedés rájuk nem vonatkozik. A munkafeladataikat teljes védőfelszerelésben fogják ellátni és egészségi állapotuk rendszeres ellenőrzés alá kerül.

A kormány döntést hozott arról is, hogy a zászlókat a továbbiakig félárbócra kell ereszteni minden közintézményen.

Ismételten felhívták a polgárok figyelmét, hogy kivétel nélkül tartsák be a meghozott intézkedéseket.