Elektronikus úton kérvényezhető a büntetlenségi igazolás

2020.04.23.
 

A Belügyminisztérium – a Szerb Köztársaság Kormányának Információs technológiai és elektronikus közigazgatási hivatalával együttműködésben – az eKözigazgatás honlapon új szolgáltatást vezetett be a büntetlenségi igazolás kérvényezésére. E szolgáltatás a következő címen érhető el: https://euprava.gov.rs/usluge/4875  
Arra való tekintettel, hogy jelenleg nem lehetséges e dokumentum átvétele a belügyminisztériumi ügyfélablakoknál, a büntetlenségi igazolás – az azt elektronikus úton kérvényező polgároknak – a lakcímükre kerül kézbesítésre. A rendkívüli állapot megszüntetéséig ezért a szolgáltatásért nem számolnak fel kézbesítési díjat.
Az eKözigazgatás honlapon a kérvény benyújtása elektronikus okmányon keresztül lehetséges.
Attól függően, hogy milyen célból igénylik a büntetlenségi igazolást, az elektronikus szolgáltatásért köztársasági adminisztrációs illetéket kell fizetni (kivéve azokban az esetekben, amikor a kérelmező fel van mentve a fizetési kötelezettség alól). Ez a befizetés a honlapon megtörténhet bármely bankkártyával (Visa, Master, Maestro és Dina kártyákkal), elektronikus banki átutalással csakúgy, mint befizető csekkel.
A kérelem benyújtása nem kerül megfizetésre a következő esetekben:
- munkaviszony létesítése kapcsán
- családi pótlékra való jogosultság érvényesítése kapcsán
- az egészségügyi, rokkant- és nyugdíjbiztosításra való jogosultság érvényesítése kapcsán
- a szociális védelemre való jogosultság érvényesítése kapcsán.
További esetekben az illeték összege akkor kerül kimutatásra, amikor a kérvényező elindítja a szolgáltatást.