A Szerb Köztársaság Kormányának új döntései

2020.04.28.
  

Kijárási tilalom a majális idején
Szem előtt tartva a jelenlegi epidemiológiai helyzetet, új döntések születtek a COVID-19 terjedésének megakadályozása kapcsán.
A 65 évnél idősebb polgárok április 27-től, hétfőtől kezdve minden nap kimehetnek sétálni 18.00 és hajnali 01.00 óra köztött egy órás időtartamban, legföljebb 600 méterre a lakóhelyüktől.
A legidősebbek számára a boltok csütörtökön, április 30-án lesznek nyitva reggel 4.00 és 7.00 óra között.
A Szerb Köztársaság Kormánya elfogadta a határozatot miszerint a kijárási tilalom április 30-án, csütörtökön 18.00 órától május 4-én, hétfőn 05.00 óráig tart majd.

A kiskereskedelmi egységek munkaideje
A kiskereskedelmi egységek eheti munkaideje a következők szerint került meghatározásra:
1. hétfőtől, április 27-től csütörtökig, április 30ig – 07.00-től 17.00 óráig
2. csütörtökön, április 30-án 04.00-től 07.00 óráig a 65 évnél idősebb polgárok számára, majd 08.00-tól 17.00 óráig a többi polgár számára
3. május 1. (péntek), május 2. (szombat), május 3. (vasárnap) munkaszüneti napok.
A logisztikai elosztóközpontok tevékenysége és a létesítmények ellátása egész nap megvalósulhat azokkal az előírásokkal összhangban, melyek a személyek mozgását és a munkavállalók külön munkahelyi igazolását szabályozzák.
A kereskedő a fenti javaslat időkeretin belül önállóan is meghatározhatja a létesítmény munkaidejét. A vásárlók száma a kiskereskedelmi egységekben egy fő lehet tíz négyzetméterenként az alapvető megelőző előírások betartása és a vásárlók közti fizikai távolságtartás mellett.

Folytathatják tevékenységüket a fogadóirodák és más szerencsejáték létesítmények
2020. április 27-től a különleges és hagyományos szerencsejátékok szervezői folytathatják tevékenységüket azokban a helyiségekben, melyek alapterülete nem haladja meg a 400 m2 azzal a feltétellel, hogy betartanak minden megelőző intézkedést, melyek a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozását hivatottak szolgálni és amelyek révén biztosítani tudják a dolgozók és a szolgáltatást felhasználók biztonságát (az azonos helyiségben tartózkodók korlátozott száma, társadalmi távolságtartás, azaz a két személy közötti legalább 2 méteres távolság, kisebb távolság esetén pedig üveg, műanyag vagy hasonló védőfal alkalmazása, a helyiségek, padlók, felszerelések, gépek, eszközök és munkaberendezések kötelező fertőtlenítése a szolgáltatás nyújtását követően minden egyes felhasználó után, a védőfelszerelés, azaz a maszkok és kesztyűk kötelező használata úgy a dolgozók, mint a felhasználók esetében, étel és ital felszolgálása nélkül) és melyek értelmében meg kell hozniuk egy külön tervet az intézkedések alkalmazásáról, mely dokumentum a veszélyek felméréséről szóló ügyirat részét kell, hogy képezze, melyet a munkabiztonsági és –egészségi törvénnyel és előírásokkal összhangban kell meghozni.
Jogi alap: Döntés a szerencsejátékok korlátozásáról (a SZK Hivatalos Közlönye, бр. 49/20 és 60/20 sz.). E döntés intézkedéseinek alkalmazása a Szerb Köztársaságban bevezetett rendkívüli helyzet felszámolásáig tart, azaz mindaddig míg fennáll a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének veszélye.