Magyarkanizsa is csatlakozott az erőszak elleni kampányhoz

2020.12.02.
 

Magyarkanizsa önkormányzata is csatlakozott a „16 akciónap a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen” elnevezésű nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében november 25-től december 10-ig narancssárga fénnyel kerül megvilágításra a helyi Városháza.

A világméretű kampányba több száz ország és közel 1700 szervezet kapcsolódott be. A kampány résztvevői egy-egy nevezetesebb épületet világítanak meg narancssárga színnel, hogy felhívják a figyelmet az erőszak ellen. Bicskei Ibolya, a magyarkanizsai Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja elmondta, hogy az önkormányzat is teljes mellszélességgel kiáll az áldozatok mellett az erőszak elleni küzdelemben.

- A narancssárga szín a nőket és a lányokat szimbolizálja, ezért is választották ezt a színt. Maga az erőszak az önkormányzat részéről teljesen elítélendő és ezért az önkormányzat megtesz mindent annak érdekében, hogy az emberek bátran forduljanak az önkormányzat felé és figyeljenek oda a környezetükben élőkre, azokra, akik erőszak áldozataivá váltak és segítsék őket.

2006-ban született egy egyezmény Magyarkanizsa községben, minden intézmény letette a voksát amellett, hogy többet nem enged az erőszaknak és határozott lépéseket fog tenni annak megállításában. Telek Krisztina a helyi Szociális Központ igazgatója elmondta, hogy Magyarkanizsa községben éves szinten mintegy 40 esetben intézkednek az illetékesek családon belüli erőszak miatt.

- A 2006-os egyezményt mindenféleképpen támogatta, segítette a 2017. június elsején elfogadott családon belüli erőszakról szóló törvény, amely sokkal nagyobb lehetőséget adott a rendőrségnek, az igazságügynek és a szociális hálónak, hogy minden egyes embernek megfelelő bánásmódot adjon erőszak esetén. Ezzel összhangban az intézmények együttműködése növekedett, a munkájuk hatékonysága pedig sokkal hatékonyabb lett.

Az igazgató hozzátette, hogy amennyiben családon belüli erőszak áldozataivá válunk, illetve családon belüli erőszakra utaló jeleket fedezünk fel rokonainknál, ismerőseinknél, akkor értesítsük a helyi rendőrséget és a szociális központot, hiszen - mint fogalmazott - az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.

Bővebben:


Magyarkanizsa is csatlakozott az erőszak elleni nemzetközi kampányhoz

Kampány az erőszak ellen

Narancssárga kivilágításban a városháza




Fotó: Puskás Károly