Korszerű szennyvíztisztító-telep létesült uniós támogatással

2021.05.28.
 

Uniós támogatással épült meg a magyarkanizsai szennyvíztisztító, amely március óta próbaüzemben van. A projekt május 31-én lezárul, hamarosan hivatalosan is megkezdheti működését a tisztító.

A Magyarkanizsa község WASIDCA elnevezésű, határon átnyúló projektjének lezárása alkalmából Fejsztámer Róbert polgármester, Lackó Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, Marko Ždero, a Községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja és Markotić Vesna, a horgosi Tisza Menti Vízművek műszaki osztályvezetője megtekintette a létesítményt.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 15 év EU-s pályázatírási tapasztalata végre egy ilyen hatalmas projektben csúcsosodik ki. Maga a projekt beruházási összege akkora, mint amennyi eszközt az elmúlt 5-6 évben összesen megtudtunk valósítani a megnyert pályázatok révén. Ez a projektumunk 1,9 millió eurós volt, de a járulékos költségekkel a végén több mint 220 millió dinárra rúgott az összeg. Tudni kell azt is, hogy az önkormányzat teljes évi költségvetése 850 millió dinár” - ismertette a polgármester. 

„Amellett, hogy örültünk, hogy megnyertünk egy uniós nagyberuházást, más részről nehéz 4 év áll mögöttünk. Nemzetközi közbeszerzési eljárásokat kellett kiírni erre az építkezésre, és nagyon okosan kellett tervezni a költségvetést is, hiszen a 220 millió dinárt majdnem teljes egészében meg kellett előlegeznie az önkormányzati költségvetésnek. Erre kölcsönt vett föl az önkormányzat, hiszen nem is tudtuk volna kifinanszírozni ekkora összeget. Bízunk benne, hogy május 31-e, az utolsó elszámolás után, 6-8 hónapon belül visszaérkeznek ezek az EU-s összegek az önkormányzati költségvetésbe” - mondta Fejsztámer Róbert, hozzátéve, hogy a projektben 3 partnerszervezet működött együtt. 

„Magyarkanizsa önkormányzata mellett a Szegedi Vízügyi Hatóság és Újvidékről a tartományi mezőgazdasági titkárság vett részt a projektben. Annak teljes értéke több mint 7 millió euró volt, ebből jutott Magyarkanizsa önkormányzatára 1,9 millió euró.  A felújítás és a próbaüzem után, amikor minden műszaki feltétel adott lesz, egy olyan szennyvíztisztító fog működni, amelynek a csatornájából akár öntözni is lehet. A megtisztított víz a Tiszába fog ömleni. Környezetvédelmi és turisztikai szempontból is hatalmas előrelépés ez a beruházás a község számára” - mondta Fejsztámer Róbert.

Magyarkanizsán már korában kiépült 59 kilométer hosszúságban a szennyvízhálózat, ezért volt kézenfekvő, hogy fel kell újítani a tisztítót is, mondta Marko Ždero, a Községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja. A beruházás 85 százalékát pénzelte az unió, Magyarkanizsa az összeg 15 százalékát biztosította.

Bővebben: 


Magyarkanizsa: Korszerű szennyvíztisztító-telep a községben

Az évtized legnagyobb magyarkanizsai beruházása - víztisztító berendezések fejlesztése

Közügyek - A víztisztító berendezések fejlesztése, kapacitásbővítés Magyarkanizsán

Korszerű szennyvíztisztító Magyarkanizsán

A végéhez közeledik a magyarkanizsai szennyvíztisztító-telep korszerűsítése




Fotó: Puskás Károly