A hétvégén egyedülálló jelenség lesz látható a Tiszán Magyarkanizsánál

2021.06.25.
 

Szerbia egyik legészakibb, Tisza-parti településének, Magyarkanizsának a látogatói június 26-án, szombaton és június 27-én, vasárnap egy egyedülálló természeti jelenségben gyönyörködhetnek, mely Európa és a világ folyói közül csak a Tiszán és a kínai Sárga folyón (Huangho) élhető át.

A tiszavirág egyedei a legnagyobb egynapos rovarok, melyek néhány évtizeddel ezelőtt még elterjedtek voltak Európa nagyobb folyóiban. Napjainkban a Tisza az egyik ritka menedéke ennek a csodálatos rovarnak, mely a folyó alsó szakaszán, általában június közepén, tömeges rajzással érkezik a felszínre, hogy a kora esti órákban elvarázsoljon mindenkit azzal a természeti jelenséggel, melynek közkedvelt elnevezése: tiszavirágzás.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) három évet tölt lárva formájában a Tisza agyagos iszapjában, a folyómeder alatt vájt miniatűr alagutakban. A feltárt kövületek azt igazolják, hogy a tiszavirág 350 millió éve létezik. Ezek a lenyűgöző rovarok összehangolt szárnyalással érkeznek, tömegesen, hogy röptükkel csodálatos látványt teremtsenek a folyó fölött: általuk „kivirágzik” a Tisza. A vízfelszín fölött a tiszavirágok milliói röpködnek. Hihetetlen a milliónyi csapkodó selyemszárny hangja is a víz fölött. Világra szóló csoda! A magyarkanizsai Tiszavirág ösvényről tökéletes kilátás nyílik a természetnek erre az inspiráló, kreatív, feledhetetlen, lenyűgöző előadására a Tisza-parti erdő hűvöséből.