A Mi hőseinkért Magyarkanizsán

2021.07.01.
 

Az egészségügyi minisztérium és a szerb kormány közösen indította el a Mi hőseinkért (Za naše heroje) elnevezésű kedvezményprogramot a Covid-rendszerben dolgozóknak és az önkénteseknek. A magyarkanizsai Egészségház dolgozói közül 68-an megkapták a Mi hősünk kártyát, amit Fejsztámer Róbert polgármester adott át június 30-án az egészségügyi dolgozók egy csoportjának. 

A kártya a Covid-rendszerben dolgozó és önkénteskedő személyeknek lehetővé teszi bizonyos kedvezmények igénybevételét egyes árucikkek vásárlása esetén, elsőbbséget biztosít az állami hivatalokban, a közvállalatoknál, illetve a szociális intézményekben való ügyintézéskor. Több mint 50 cég vesz részt az akcióban, akik kedvezményeket és különféle szolgáltatásokat biztosítanak a Mi hősünk kártyabirtokosoknak. 

Gyólay Karolina az Egészségház igazgatónője nagyon örül, hogy a magyarkanizsai egészségügyi dolgozók is megkapták a jutalmat.  

- Ez egy elismerés azoknak, akik állandó jelleggel részt vettek a betegek ápolásában, s nagyon örülünk neki. 126 dolgozóból 68-an kapták meg a kártyát, tehát több mint a dolgozók fele rendszeresen részt vett a Covid-betegek ellátásában, illetve ápolásában. Ez azt mutatja, hogy nagy átszervezés kellett ahhoz, hogy az alap egészségügyi ellátás is működjön.   

Az igazgatónő elmondta azt is, hogy jelen pillanatban 10 alatt van a fertőzöttek száma, s a Covid-rendelőben most egy orvos és egy nővér dolgozik. Egy hónappal ezelőtt még 3 orvosra és hat nővérre volt szükség a betegellátás biztosításához.  

- A Covid-részleg továbbra is működni fog, s a szükségletek szerint határozzuk majd meg az ott dolgozó orvosok, nővérek számát - hangsúlyozta ki Gyólay Karolina, aki köszönetet mondott az önkormányzatnak, hogy a járvány alatt támogatták az egészségházat egyrészt felszereléssel, de morálisan is. Ugyanúgy a Vöröskereszt is melléjük állt az önkénteseivel, hogy segítsék a munkájukat. 

A községben az átoltottság több mint 40 százalékos. Az emlékeztető oltást is szinte már mindannyian megkapták. Az igazgatónő elmondta, hogy nem teljesen teljesek az adataik, mert sokan más városokban vagy külföldön vették fel a vakcinát. Becslések szerint őket is beleszámítva kb. 45 százalékos lehet az átoltottság.  

Dr.  Balázs Eleonóra fül-orr-gégész szakorvos is örül az elismerésnek. Elmondása szerint nagyon nehéz volt az elmúlt bő egy év. Minden nap angazsálva voltak, s nagyon sok betegük volt, különösen az utolsó hónapokban. Szerencsére minden védőfelszerelést biztosítottak a számukra, így saját egészségük nem került veszélybe, nyugodtan tudtak dolgozni. Nem tudja, hogy milyen lesz az ősz, de mindenkit arra kér, hogy vegye fel a védőoltást. 

Az egészégház dolgozóinak helytállása nélkül nem ott tartana Magyarkanizsa, ahol az elmúlt egy évben tartott, jelentette ki Fejsztámer Róbert polgármester emlékeztetve, hogy községünkben az első regisztrált fertőzés valamikor tavaly novemberben történt.  

- Akkor kezdődött el az a hullám, amit nagyon sikeresen vettek az egészségház dolgozói.  Szeretném megköszönni nekik, hogy erőn és munkaidőn felül is teljesítettek azért, hogy a polgáraink biztonságban érezhessék magukat. Az Egészségház, mint intézmény, egyike volt azoknak, amelyek nagyon jól helyt álltak egy olyan időszakban, amikor az egészségügyi rendszer, de az egész közösség is bizonytalan időket élt, s nem tudtuk, hogy mi is vár ránk. 

A polgármester szerint azonban a veszély még nem múlt el teljesen: 

- Habár a statisztikai adatok és a számok azt mutatják, hogy minden rendben van az átoltottság és a fertőzés terjedése tekintetében, s alig van már regisztrált fertőzött a község területén, én fel szeretném hívni mindenkinek a figyelmét, hogy a járványveszély még nem múlt el. Kérném azokat, akik még nem olttatták be magukat, s azon gondolkodnak, hogy felvegyék-e vakcinát, hogy szánják el erre magukat, mert nagyon fontos, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság. Bízom benne, hogy őszre nem alakul ki egy újabb hullám a községben, nem kell újabb korlátozásokkal szembesülni.  

A magyarkanizsai polgármester gratulált az államnak ehhez a kezdeményezéshez, s bízik benne, hogy továbbra is ugyanolyan elszántsággal és hévvel fogják végezni a munkájukat az egészségügyi dolgozók, mint ahogyan végezték az elmúlt időszakban is.  

A kedvezménykártyákat a kormány főtitkársága a Szerb Nemzeti Bank és a Kereskedelmi Kamara együttműködésével valósította meg, de támogatta azok kiadását az ENSZ Fejlesztési Programja is. 

Bővebben: 


Magyarkanizsa: Megkapták a kedvezménykártyát az egészségügyi dolgozók

A Mi hősünk kártya köszönet a covid-rendszerben dolgozóknak

Kiosztották a Mi hősünk kártyákat

A Mi hősünk




Fotó: Puskás Károly