Szent István megemlékezés és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

2021.08.23.
 

Magyarkanizsa Önkormányzata az idén ismét közösségi programok szervezésével emlékezett meg Szent István napjáról, illetve rendezte meg az Újkenyér-ünnepet. Az összeállítás igen gazdag, színes volt, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínált minőségi időtöltést.  
Az ünnep reggel kenyérszentelőkkel kezdődött. Először a katolikus templomban, majd a pravoszláv templomban szentelték meg az új búzából sütött kenyeret, amit azután este Fejsztámer Róbert polgármester szegett meg.
„A múlt tanulságai és a jelen tapasztalatai alapján, a jövőt széppé tudjuk tenni! Olyanná, amelyben érdemes családot alapítani, napról-napra dolgozni, vállalkozni, aktív közösségi szerepet vállalni” - emelte ki ünnepi beszédében Fejsztámer Róbert polgármester, aki szónoklatát ezzel a gondolattal kezdte: „Meg kell értsd a múltat, hogy jól élhesd a jelent és széppé tedd a jövőt.”
A polgármester elmondta, a mondat mindhárom eleme összecseng a nap üzenetével. A magyar nemzeti ünnepek sorából kiemelkedik augusztus 20-a, az államalapító Szent István király ünnepe. Ezen az ünnepen történelmünk legnagyobb sorsfordulójára, a keresztény magyar állam megalapítására emlékezünk, s idén ünnepeljük Szent István király szentté avatásának 938. évfordulóját.
A magyarkanizsai önkormányzat ezen a napon tartja egyik legszebb szabadtéri rendezvényét, mert ez az ünnep adja egy évezrede a magyarság összetartozásának kereteit.  
„Nemzetünk nem kapott örökségbe ettől nagyobb ajándékot a történelem folyamán. És az is egészen biztos, hogy a Szent Istvánnak köszönhető államalapítás nélkül a magyar közösségek sehol sem gyűlhetnének össze ünnepelni. Sem ma, sem máskor, sem az Anyaországban, sem a Kárpát-medence más területein. Az ünnep tehát a miénk! Az ünnep mi vagyunk!” - hangsúlyozta Fejsztámer Róbert, aki szerint a feladatunk az, hogy megértsük ezt az örökséget.  
„Szent Istvánnak volt terve, víziója, bátorsága és kitartása. Egységet teremtett, szabályokat hozott és betartatta azokat, s mindezt úgy, hogy a keresztény értékrend elvárásait támasztotta önmaga és nemzete irányába. Szűz Mária oltalmára bízta országát és népét, és ez az oltalom közel ezer éve életben tart minket” - fogalmazott a polgármester, aki szerint az ünnepek alkalmat adnak és kötelezettséget is rónak ránk: számba kell vennünk a múltat.
Egy mondta erejéig kitért a világjárványra is, ami még nem múlt el, viszont már tanulhatunk belőle.
„A saját bőrünkön tapasztaltuk meg az összefogás és az összetartás erejét; rá kellett jönnünk, hogy mindannyian tudunk segíteni; felfedeztük, hogy kire számíthatunk a bajban, és azt is, hogy életünkben semmi sem evidens: mindent meg kell becsülni, meg kell őrizni! A családot, a szabadságot, az egészséget és a közösséget is! Nem szabad elherdálnunk azt az ezeréves örökséget, amit kaptunk. Mert mi, magyarkanizsai, vajdasági magyarok tudjuk, hogy egyszerre tartozunk Szent Istvánhoz és a földhöz, ahol a gyökereink vannak” - mondta Fejsztámer Róbert hozzátéve, hogy ebben a küldetésben segítségre is számíthatunk.  
„Magyarország a 2021-es évet a Nemzeti Újrakezdés évének nyilvánította. Az anyaországi nemzetpolitikai program az elmúlt években is erős támaszunk volt. Ez a segítő jobb a szülőföldön való megmaradásunkhoz, a vajdasági magyar közösség fejlődéséhez - az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a család, a gazdaság, az egyház, a sport és az egészségügy területén. Aki itthon maradt, annak ugyanis az a legfontosabb, hogy hozzájusson olyan fejlesztési lehetőségekhez, amivel a maga és családja jövőjét tudja biztosítani.”
A polgármester kiemelte, hogy a Magyar Kormánynak köszönhetően Magyarkanizsán felépült és néhány hét múlva meg is kezdi működését a Vajdasági Birkózóakadémia – csaknem háromezer négyzetméteren. Elmondta, biztos benne, hogy a megalapozott színvonalas szakmai munkának köszönhetően a jövőben aktívan hozzájárul majd a közösségünk erősödéséhez.
„A múlt tanulságai és a jelen tapasztalatai alapján, a jövőt széppé tudjuk tenni! Olyanná, amelyben érdemes családot alapítani, napról-napra dolgozni, vállalkozni, aktív közösségi szerepet vállalni. Ezekért a célokért dolgozik önkormányzatunk és megtesz mindent a község fejlődéséért” - jelentette ki a polgármester, aki szerint olyan jövőt terveznek, amit meg is tudnak valósítani.  
„Terveink a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal összhangban valósulnak meg. Mindarra pedig, amit nem tudunk saját forrásból fedezni, arra pályázunk. Ezen tervek között van új szálloda wellness központtal, ifjúsági szálló, kerékpárút, kerülőút Törökkanizsa felé, felújított közúthálózat, kibővített és felújított sportpályák, új játszóterek, felújított oktatási, művelődési és egészségügyi épületek” - sorolta Fejsztámer Róbert, aki elmondta, nemrégiben alkalma volt fiatalokkal beszélgetni, akiket örömmel hallgatott, mert nagyon sokan közülük itthon képzelik el a jövőjüket.  
„Ezért kell és ezért érdemes dolgoznunk, mindannyiunknak együtt! Azért, hogy egy szerethető és élhető községet hagyjunk rájuk, amelyben tovább ápolhatják államalapítónk hagyatékát” - jelentette ki a polgármester, aki megköszönte a polgároknak, hogy megjelentek a nyárutó egyik legszebb ünnepén, s arra kért mindenkit, hogy gondoljunk együtt hálával azokra, akik szorgalmának, mindennapos munkájának köszönhetően lehet kenyér az asztalunkon.
„Kívánom, hogy az újkenyér megtartó ereje óvja közösségünket a jövőben is! - mondta a polgármester, aki ezután megszegte az új búzából sütött kenyeret, amelynek egyik darabját a népnek ajánlotta, a másik részét azoknak, akik elvándoroltak innen, a harmadikat pedig azoknak, akik már nem lehetnek közöttünk.
Az Újkenyér-ünnepen kihirdették a kenyérsütési verseny eredményét.  A pékek kategóriájában a magyarkanizsai Braća 4 pékség kenyere lett a legszebb. A magánszemélyek kategóriájában a szabadkai Apró János és Dorottya készítették a legszebb kenyeret. Az egyesületek kategóriájában az Ozoray Árpád MME kenyere lett az első.
Az ünnepségen színpadra szólították és köszönőoklevelekben részesítették azokat a termelőket, akik hozzájárultak búzaadományaikkal a Magyarok Kenyere program sikerességéhez. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elismerését a következő személyek kapták meg: Vajda Bernárd, Hatala Rudolf, Kiss Róbert, Rekecki Róbert és Bata Erzsébet Magyarkanizsáról, Kálmán Gábor és Kálmán József Ilonafalváról, Berec Frigyes és Szalkai Nemes Valéria Oromról. Ők személyesen vették át az okleveleket. Ugyancsak köszönetben részesületek a következő személyek, akik azonban nem tudtam megjelenni az ünnepségen: Apci István, Harmat Károly, Molnár István, Surányi Ignác, Stojanović Aleksandar, Kálmán József, Tandari Endre, Bíró Géza, Borsos Henrietta, Borsos Gábor, Kovács Róbert, Versegi Csaba, Juhász István és a Nemes család.  
Egésznapos népünnepély várta a polgárokat, cukrászok, kézművesek kínálták a portékájukat, gyermekprogramokat szerveztek. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a szabadkai ContraBayando együttes koncertjére, illetve a Zenevonat Szuperkoncertre, amelyen az LGT nagy slágereit adták elő, s a közönség a zenészekkel énekelte az Ő még csak most tizennégy, Miénk itt a tér, s a többi közkedvelt dalt.
A magyarkanizsai Szent István megemlékezés és az Újkenyér-ünnep idén is tűzijátékkal zárult.
Bővebben:


Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

Színes programok Magyarkanizsán az államalapítás ünnepén

Szent István-nap és Újkenyérünnep Magyarkanizsán

Az új kenyér ünnepe Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly