Pénzes János nyugalmazott megyéspüspök Magyarkanizsa díszpolgára lesz

2021.10.01.

Idén Pénzes János nyugalmazott megyéspüspöknek ítélték oda Magyarkanizsa díszpolgári címét, döntött csütörtöki, 10. rendes ülésén a községi képviselő-testület. Pénzes János horgosi plébánosként sokat tett a faluért és a közösségért, ezért javasolták az elismerésre. Az önkormányzat két Pro Urbe díjat is odaítélt, az egyiket a 100 éves Velebit helyi közösség kapja, a másikat a 130-ik évfordulóját ünneplő Martonosi Tűzoltó Egyesület. Emellett három köszönőoklevelet is adnak olyan személyeknek és intézményeknek, akik sokat tettek a községért, ők: dr. Zapletán Géza volt magyarkanizsai plébános, Kávai Nagy Erzsébet oromhegyesi lakos, óvónő és a Magyarkanizsai Egészségház. Idén egy Juventus-Pro Urbe érdemérmet is odaítéltek egy fiatal tehetségnek, aki már bizonyított, ő pedig Pletikoszity Árpád oromi lakos, aki tudományos munkája keretében a modern kor vívmányait próbálja összekötni az iparral. 

Az ülésen egyébként több mint 40 napirendi pont szerepelt, köztük a 2021-es költségvetés módosítása. 

Pletikoszity Tibor, a VMSZ önkormányzati frakcióvezetője az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a büdzsében többletköltségként lesz jelen a Tisza parti töltés rendezése, Martonos és Oromhegyes útjainak az aszfaltozása, valamint Magyarkanizsán egy kosárlabdapálya építése. A költségvetés várható éves megvalósulása 86-88 százalék lesz, ami több mint 10 százalékkal jobb a tavalyinál. A január-júniusi időszakban 425 millió dinár bevétel volt, valamint 394 millió dinár kiadás, tehát 31 millió szufficit valósult meg. 

Az ülésen rendeletet fogadtak el egy-egy ingatlan használati jogának Kispiac, illetve Orom helyi közösségeknek való átadásáról, mivel ez fontos a két település jövője szempontjából. Az ülés folytatásában jelentéseket hallgattak meg a község intézményeinek munkájáról, valamint elfogadták ezek munkaprogramjait, pénzügyi terveit. Ezekből kiderült, hogy a nagyon nehéz egészségügyi helyzet mellett is a lehetőségekhez mérten mindenki maximális odaadással dolgozik. 

Pletikoszity Tibor kiemelte, hogy a regionális hulladéktároló esetében többletjövedelem valósult meg, akárcsak a Komunalac Kommunális Szolgáltató vállalat esetében is, míg a horgosi Tisza Menti Vízművek veszteséget könyvelt el. 

Miloš Kravić, a Szerb Haladó Párt képviselő csoportjának frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elégedettségét fejezte ki, hogy Velebit település létrehozásának centenáriuma alkalmából Pro Urbe díjban részesül a falu. 

Bővebben: 


Pénzes János nyugalmazott megyéspüspök Magyarkanizsa díszpolgára lesz




Fotó: Puskás Károly