Munkáltatók jelentkezését várják, akik részt vennének a duális képzés megszervezésében

2021.10.15.
 

A szerb kormány bővíteni szeretné a szakképzést a duális modell alapján, ezért november 30-ig várja azon cégek jelentkezését, amelyek részt vennének a gyakorlati oktatás megszervezésében. Miután kiderül, hogy milyen profilú cégek jelentkeztek, az alapján dolgozzák ki a következő tanévre vonatkozó iratkozási terveket. 

A duális képzésről október 18-ától öt online-ülést tartanak. Az érdeklődők bővebb információt az alábbi felhívásból tudhatnak meg: 

 

Munkáltatók bekapcsolása a duális oktatásba 
A Szerb Gazdasági Kamara és a Szerb Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztérium közösen készíti a 2022/23-as tanévre a középiskolai beiratkozási tervet az első osztályokba a duális képzési modell alapján.   

Tekintettel arra, hogy a középiskolai szakképzés duális modelljének a fejlesztése Szerbia Kormányának prioritásai közé tartozik, értesítik a munkáltatókat a tervezett lépésekről és aktivitásokról. 

A beíratási politika tervezett aktivitásai azon nyilatkozatok begyűjtésével kezdődnek, amit a munkáltatók adnak, hogy készek-e csatlakozni a Szerb Gazdasági Kamara által koordinált duális képzési rendszerbe. 

Minden érdekelt munkáltató, amely kész arra, hogy a diákok új generációinak tagjait fogadja, a Szerb Gazdasági Kamara weboldalán jelentkezhet: http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ .  A jelentkezési határidő 2021. november 30. 

A vállalatvezetők részletesen tájékozódhatnak a duális képzésről modelljéről, illetve arról, hogy hogyan kapcsolódhatnak be a képzésbe elsősorban a jövőre induló új szakok esetében, azon az öt online ágazati ülésen, amit a kamara duális képzési és oktatáspolitikai szolgálata szervez a következő időpontokban: 

  1. 2021. október 18, hétfő - építőipari szektor, IT szektor, vegyi-, gumi- és nem fémipari ágazatok; 
  2. 2021. október 20., szerda - fém- és elektroipar, energetikai ágazat és bányászat, bútoripar, papírgyártás, erdészet és fafeldolgozás; 
  3. 2021. október 22., péntek - élelmiszeripar, állattenyésztés és állati eredetű termékek feldolgozóipara, növényi készítmények; 
  4. 2021. október 25., hétfő - kreatív ipar, közlekedés, textilipar, ruházat, bőr- és cipőipar; 
  5. 2021. október 27., szerda – idegenforgalom és kereskedelem. 

Azon munkáltatók, aki részt szeretnének venni ezen üléseken, a következő linken regisztrálhatják magukat:  https://online.pks.rs/ .  Minden ülés 11 órakor kezdődik, s másfél órásra tervezik azokat. Ugyanazon link segítségével lehet bekapcsolódni az online-ülésbe. 

Az ülések napirendje: 

  • bevezető a duális oktatásról; 
  • a munkáltatók duális képzéshez való csatlakozásának folyamata; 
  • a munkáltatók jogai, kötelezettségei és felelőssége a duális képzés során; 
  • kérdések és válaszok.