Magyarkanizsa Község Napja

2021.10.18.
 

Magyarkanizsa a község napján, október 20-án a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját ünnepli. Az ünnep alkalom a nyilvános elismerések átadására, a méltó megemlékezésre, a színvonalas művészeti és közösségi programokra.

 

Október 20. (szerda)

12.30 óra: Városháza, díszterem: Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadása

16.30 óra: Halász-tér: Megemlékezés és koszorúzás a város eredeténél

17.00 óra, Dobó Tihamér Képtár: Hazatalálás ‒ Pósa Károly kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja Valkay Zoltán.

 

A Hazatalálás c. kiállítás plakátja

 

18.00 óra, Művészetek Háza, előcsarnok: Kiállítás a községnapi pályázatokra beérkezett alkotásokból, eredményhirdetés

A négynapos rendezvénysorozat mellett a szervezőbizottság különböző pályázatokat hirdetett minden korosztály számára. A pályázatok idén mind az „Itt szeretek lenni ‒ Kedvenc helyem a településemen” címet viselték.

A község általános iskoláinak alsó osztályai a tanítónő vezetésével képzőművészeti kollázst készíthettek erre a címre, míg a felső osztályosoktól saját verseket vártunk, de fotópályázat keretében a legszebb fényképet is kerestük.

 

Október 21. (csütörtök)

11.00 óra, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ: Megemlékezés Dan Reisinger magyarkanizsai születésű grafikusra. A megemlékezés keretében szülőházán emléktábla kerül leleplezésre.

17.00 óra, Művészetek Háza, nagyterem: Tündér Lala ‒ A Zentai Magyar Kamaraszínház gyermekelőadása

„Tündérország és az emberek világa időtlen idők óta egymással határos. Békében élnek, de azért tisztes távolságra egymástól. A törvény egyértelmű: a tündérek nem keveredhetnek az emberekkel. Írisz királynő tízéves fia, Tündér Lala azonban fittyet hány a szabályokra. Az emberek szimpatikusak számára.

Aterpater, a birodalom varázslója kap az alkalmon; ha Tündér Lala vét a törvények ellen, akkor könnyedén megkaparinthatja magának Írisz hatalmát. Miközben ő a hatalom megszerzésén fáradozik, Lala fontos döntés előtt áll... Lehet, hogy az évszázados törvények már réges rég elavultak? Lehet, hogy pont neki kell majd cselekednie? Szabó Magda meséje egy fejlődéstörténet. Egy olyan világról szól, amelyben a jók nem tétlenkednek. Tündérország képzeletbeli országában nem csak az egyén, de a környezet evolúciója is lehetséges.”

A belépés díjtalan, de helyfoglalás ajánlott a Cnesa 024/4 873 043-as telefonszámán.

 

A Tündér Lala c. előadás plakátja

 

Október 22. (péntek)

17.00 óra, Ifjúsági Otthon: Hazajárók ‒ kerekasztal-beszélgetés

Sok olyan embert ismerünk, akinek az élete, sorsa úgy alakult, hogy Magyarkanizsáról külföldre költözött. És szép számban vannak köztük olyanok, akik nem szakították meg a kapcsolatot szülővárosukkal: időről időre visszatérnek vagy rendszeresen hazalátogatnak. A város, a Tisza-part, az itt élő emberek fontosak nekik és ragaszkodnak hozzájuk. De vannak kívülállók is, hozzánk látogatók, akik különlegesnek ítélik meg településünket. Olyan helynek tartják Magyarkanizsát, ahová érdemes visszatérni, ahol fel lehet töltődni. Ők lehetnek az igazi tükör, hogy mi, itt élők is meglássuk értékeinket.

Ezekről a kérdésekről beszélgetünk kötetlenül olyan vendégekkel, akik maguk is „hazajárók”.

A vendégek: Terzin Anna, Hegedűs Lendvai Eszter, Magyar Roland és Újvári Zsombor.

A beszélgetés moderátora Németh Ernő újságíró.

 

A Hazajárók c. kerekasztal-beszélgetés plakátja

 

Október 20−22. (szerda−péntek)

Népkert: Rendhagyó helytörténeti órák

A magyarkanizsai gyógyfürdő épületei között húzódó Népkertet – a valamikori Erzsébet-ligetet – a múlt század elején az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legszebb parkjának tartották. Valkay Zoltán építész, helytörténész mesél a Népkert történetéről, Bednárcz Károly főkertészről, a Pagodáról és a Vigadóról az általános iskola 7. és 8. osztályos diákjainak.

 

Október 23. (szombat)

10.00 óra, Gyógyfürdő, sportcsarnok, a Potisje Birkózó Egyesület szervezésében: XII. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékverseny

Az emlékversenyen Németország, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Bulgária, Görögország, Hollandia, Moldávia, Olaszország és Szerbia csapatai képviseltetik magukat.

Három küzdőtéren, a kötöttfogásban alkalmazott szabályok szerint zajlik a verseny.

 

A községnapi rendezvénysorozat mindegyik programjára díjtalan a belépés.

Magyarkanizsa önkormányzata minden polgárt, vendéget, látogatót tisztelettel vár a községnapi programsorozatra.

Ünnepeljünk együtt!