Éves filmes összefoglaló Magyarkanizsa Község Napja alkalmából

2021.10.27.
                

A koronavírus-járvány a 2020-2021-es évben is rányomta bélyegét a költségvetésre és az infrastruktúra terén több nagyobb beruházást is el kellett halasztani, mint például a községbeli úthálózatok és bekötőutak aszfaltozását, de az eszközök nagy részét átirányítottuk a szociális- és az egészségvédelemre, mely területek mindennél fontosabbak. A nemzetközi pályázatok terén már nem csak önkormányzatunk, hanem intézményeink is sikereket könyvelhetnek el, községünk pedig a turisztikai marketing terén kiérdemelte a szakma nemzetközi elismerését.

Kommunális tevékenység: 90,2 millió

Befejeződött az elmúlt évtized legnagyobb községbeli beruházása, mely Szerbiában egyedülállónak számít, s melynek köszönhetően megtörtént a magyarkanizsai szennyvíztisztító-telep bővítése és fejlesztése. Jelenleg a próbaüzem zajlik. Ennek végeztével a megtisztított szennyvíz a környező termőföldek locsolására is alkalmas lesz, a fennmaradó mennyiség pedig nem tesz többet kárt a Tisza vízminőségében. Az Európai Uniós támogatásból finanszírozott beruházás összértéke 225 millió dinár volt.

A CBC-BIKE projektum keretében önkormányzatunk folytatja a Horgoson áthaladó kerékpárút építését. November végéig a beruházás második, záró szakasza is megvalósul. A jelenlegi útszakasz mintegy 1800 métert tesz ki, a megkötött szerződés értéke pedig több mint 18,3 millió dinár.

A kommunális feladatok között folytatjuk a szennyvízhálózat kiépítését is Horgoson, mely projektum 16,2 millió dináros beruházást és a régóta fennálló problémák megoldását jelenti.

Energiahatékonyság: 36,7 millió

A családbarát program keretében a közintézmények energiahatékonyságát is növeltük: a martonosi Szivárvány óvoda új nyílászárókat kapott 1 millió dinár értékben, Magyarkanizsán pedig a téli szünet után kívül-belül megszépült bölcsőde várta a legkisebbeket. A 21 millió dináros beruházás jóvoltából megújult a padló, a konyha és az épület külső-belső burkolata, de új fűtésrendszert is felszereltek, valamint a bútorzat egy részét is kicserélték.

Közlekedési infrastruktúra: 90,8 millió

A folyami közlekedést érinti az a támogatás, mellyel önkormányzatunk hozzájárult a belügyi szervek munkájának hatékonyabbá tételéhez. Júniusban, a belügyminisztérium és a rendőrség napja alkalmából egy járőrhajó került átadásra, mellyel öt tiszamenti községben megoldódik a folyami járőrözés.

A közlekedésbiztonságra kiemelten odafigyel önkormányzatunk. Idén két sebességmérő táblát helyeztünk el – az egyiket Magyarkanizsán a Törökkanizsai úton, a másikat Oromon, a helyi általános iskolánál. Az úthálózat karbantartására és javítására pedig évi 12 millió dinárt fordítunk. Saját eszközeinkből 110 biztonsági gyermekülést ajándékoztunk a kisgyermekes családoknak – pontosan annyit, amennyi jelentkezés beérkezett a pályázatunkra.

Határon átívelő vasútfejlesztés zajlik Horgosnál és várhatóan egy év múlva már vonattal is eljuthatunk Szegedre. A beruházás eredményeként a legmodernebb európai szabványok szerint működő, villamosított vasútvonal áll majd az utazók szolgálatában, valamint a vasútállomás is megújul.

Idegenforgalom-fejlesztés: 12,7 millió

Ez év áprilisától megkezdődtek az előkészületek a nyári idényre a Tisza-parton. Volt önkéntes és civilszervezeti akció, de önkormányzati beruházás is: karbantartási munkálatok zajlottak a kemping területén, hálózati kapcsolókat és térfigyelő kamerákat tettünk ki, rendeztük a medence környékét és a belső úthálózatot, de megszépült a zöldfelület is.

A nyár elején új tartalmakkal bővült a kínálat: interaktív információs pult, telefontöltők, szelfifal, valamint fából készült panorámaágyak is elnyerték helyüket a strandon.

A befektetéseknek és a hatékony turisztikai marketingnek köszönhetően városunk ismét sikeres nyári hónapokkal büszkélkedhetett: a Tisza-parton, a kempingben, a strandon pihenők, nyaralók száma idén is rekordokat döntött. A tiszavirágzást sem követte még soha ennyi vendég figyelemmel, mint most.

Több felújításra és beruházásra is sor került az önkormányzati alapítású magyarkanizsai Art Garni Hotelben. Az ablakokra új szúnyoghálók kerültek, megújultak a fürdőszobák, valamint új bútorzattal is gazdagodott az épület.

Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk az idegenforgalom fejlesztésére és annak reklámozására. A marketingeszközök sorában most már a Hello Kanizsa mobiltelefonos applikáció is megtalálható. Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból és nemcsak a turistáknak nyújt nagy segítséget, hanem városunk, községünk lakói is használhatják az aktuális információk elérésére.

Önkormányzatunk a Hello Kanizsa márkanév kiépítéséért és annak valódi tartalommal való megtöltéséért Városmarketing Gyémánt Díjban részesült – 149 pályázó között. A Helló Kanizsa brand kialakításának és működtetésének eddigi másfél éve olyan egységes megjelenést eredményezett, mellyel minden érintett azonosulni tud és olyan összhangot teremtett, mely a jövőben húzóágazattá teheti a község idegenforgalmát.

Mezőgazdaság-fejlesztés: 26,3 millió

Önkormányzatunk évente 11 millió dinárral támogatja a községbeli mezőgazdasági termelőket a Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Pénzalap eszközeiből. A pályázati vonalakat évről évre a termelők igényeihez alakítjuk, de a minőségi tenyészállatok és az öntözőberendezések beszerzésének finanszírozása mindig a legkeresettebb támogatási forma.

Egészségügyi alapellátás: 19,6 millió

A polgárok számára biztosított védőoltások megjelenésével a koronavírus elleni védekezés fő hordozójává a magyarkanizsai Egészségház vált. A január közepétől bárki számára elérhető vakcinák iránti érdeklődés akkora volt, hogy egy hónap alatt több, mint 1500-an vették fel.

Nyolc héten keresztül ingyenes mammográfiai vizsgálat volt elérhető az egészségházban Magyarkanizsán és Horgoson is. Az ellenőrzést a Vajdasági Klinikai Központ szakemberei végezték. A rákszűrési programot saját költségvetési eszközökből támogattuk, mintegy 400.000 dinár értékben.

Oktatási intézmények működtetése és felújítása: 169,5 millió

Egy felelős önkormányzat mindig meghallgatja a polgárokat és igyekszik elvárásaiknak eleget tenni. Pontosan ezért bővült új napközi szolgáltatással a Gyöngyszemeink óvoda kispiaci, oromi és tóthfalusi kirendeltsége is. Az új szolgáltatást a családok mindennapjait teszi könnyebbé.

Megújult és korszerűvé vált a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola mindkét épületének napközije – 1,5 millió dinárból. A termek új burkolatot kaptak, a diákok pedig új játékoknak és korszerű számítástechnikai eszközöknek örülhettek.

A magyarkanizsai és az oromhegyesi általános iskolában megújultak az informatika-termek az Együtt a közösségért program keretében. Az 5 millió dináros beruházás a termek festése mellett új számítógépek beszerzését tette lehetővé, melyek mind a diákok minőségi oktatását szolgálják.

Sport- és ifjúságfejlesztés: 52,4 millió

Önkormányzatunk 2021-ben megnövelt keretösszeggel támogatja a klubok munkáját és a sportrendezvényeket, a sportolói ösztöndíjakat és az infrastrukturális beruházásokat is. Büszkék vagyunk az elkészült adorjáni labdarúgó stadionra, mellyel a helyiek régi álma vált valóra, de a régió figyelmét és elismerését igazán a Birkózóakadémia felépülésével és megnyitásával vívtuk ki.

21 hónap alatt elkészült a Vajdasági Birkózóakadémia épülete és szeptember 1-jén meg is nyitotta kapuit a versenyzők, diákok előtt. A sportlétesítmény 350 millió dináros támogatásból valósult meg. Az alapítók célja, hogy a Vajdasági Birkózóakadémia Magyarkanizsán biztosítsa a feltételeket a régió birkózóinak összefogására, a tehetségek felfedezésére, a sportolók segítésére és fejlesztésére – korszerű körülmények között.

Tóthfaluban új tornaterem épül és a helyi kollégium is megújul. Mindez a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A sportlétesítményben egy nemzetközi előírásoknak is megfelelő röplabdapálya, kosárlabdapálya is lesz, de az asztalitenisznek is marad hely. Emellett egy új, nagy műfüves pálya is elkészült, szintén anyaországi forrásokból.

4,2 millió dinár értékben folytattuk a valamikori Partizan Sport és Rekreációs Központ fejlesztését. Az épület udvarában hamarosan elkészül a szabadtéri konditerem és modern kosárlabdapálya is várja majd a mozgás szerelmeseit.

Az ifjúsági iroda működése hosszú hónapokig, különösen a téli, községi rendkívüli helyzet idején az online térbe szorult, de azért fejlesztések is meg tudtak valósulni: sötétítő függönyöket és székhuzatokat kapott az OZ, illetve egy modern és gazdaságos kazánt is fel tudtunk szerelni az épületben a sikeres pályázatoknak köszönhetően.

Az Ifjúsági Iroda körül szerveződő, 25-30 fiatalt számláló csapat nem tétlenkedett a nyár folyamán sem. Programozói képzésekre vonatkozó projekteket írtak, amely a fiatalok munkavállalási lehetőségeit is javítaná, vendégeket fogadtak, a Tisza-parton pedig először felújították, majd beüzemelték a Strandházat, ahol programokat is tartottak.

Kétnapos vízirobogó-tanfolyam volt júliusban Magyarkanizsán, amely a mi ajándékunk volt a legsikeresebb általános iskolások számára. Az esemény fő célja az volt, hogy megismertesse a gyerekeket a biztonságos vízi közlekedés szabályaival és a résztvevők elsajátítsák a vízirobogók működését.

Szociális és gyermekvédelem: 69,9 millió

Nagyon fontosnak tartjuk a gyermekes családok támogatását, ezért idén is biztosítottuk a megszokott támogatási formákat: önkormányzatunk évek óta minden újszülött gyermek után egyszeri pénzsegélyt és babakelengyét biztosít, az új év első fiú és lánygyermekét pedig külön is megajándékozzuk. A hiányszakmát tanuló egyetemisták és főiskolai hallgatók támogatása folyamatos, ahogy a középiskolások útiköltségeinek részfinanszírozása is.

A 2021-es évi foglalkoztatási és cselekvési terv alapján községünk résztvesz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat programjában és idén 4,3 millió dinárt fordít összesen 25 munkanélküli személy bekapcsolására a közmunkaprogramba. Ezzel hozzájárulunk a munkanélküliek helyzetének javításához és a közhasznú feladatok ellátásához is.

A járványügyi intézkedések enyhülésével a közösségi események újra lendületet kaptak. Magyarkanizsán a Gödrök játszótéren első alkalommal került sor gördeszkás és költészeti programra, melynek nem titkolt célja volt a területhez kapcsolódó polgári fejlesztési ötletek összegyűjtése is. A helyszíni közvéleménykutatás eredményeit összefoglaló projektum a NIS Együtt a közösségét programja keretében 5 millió dináros támogatást nyert!

Július elején a Fő téren várta önkormányzatunk az érdeklődőket egy közösségi programmal. A gazdag programkínálat sokakat érdekelt, de sokan kitöltötték a kérdőívet is arról, hogyan képzelik el a jövőben a város főterét. Önkormányzatunk ugyanis készíti a terület felújításának tervdokumentációját és fontos számunkra a polgárok véleménye.

Szeptember végén Tóthfaluban zajlott a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye, melynek keretében újabb turistalátványosság nyílt meg: ünnepélyes keretek között átadásra került a Mini Délvidék Park. A több mint ezer négyzetméteren elfekvő makett Vajdaság folyóit, domborulatait és településeit öleli fel.

Környezetvédelem: 47 millió

Önkormányzatunk felkérésre a községbeli általános iskolák és a középiskola, valamint az óvoda is csatlakozott az Európai Mobilitás Hete rendezvény programjához, mégpedig a hagyományos kerékpár-sorsolással, melynek során 18 kétkerekű talált gazdára – az autómentes nap, és ezzel együtt a környezetvédelem jegyében.

Művelődésfejlesztés: 73,1 millió

Folytatjuk a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény fejlesztését: az elmúlt egy évben új székek, új padlószőnyeg, korszerű lépcsővilágítás került a Művészetek Házába, melynek összértéke 8 millió dinár. Önkormányzatunk új IPA-projektjének köszönhetően 6 millió dinárból kicseréljük a színpad alatti terem deszkapadlóját, valamint a mozi és a színházterem hang- és fénytechnikáját is megújítjuk.

Önkormányzatunk odafigyel a község területén működő egyházközségekre is. Pályázat útján évről évre támogatjuk őket, csaknem 2 millió dináros összeggel. Tavaly a Szent Őrangyalok Temploma épületének belső vakolási munkálatai zajlottak, idén pedig sor került a külső munkálatokra. De megújult a magyarkanizsai Szent Pál-templom sekrestyéjének külső része és a kispiaci templom épülete is.

A civilszervezetek támogatása idén 10,3 millió dinárt tett ki, míg a művelődési egyesületek összesen 2,3 millió dinárt kaptak. Az önkormányzati kétkörös pályázati rendszer szavatolta, hogy a szervezetek működése nem kérdőjeleződött meg és a tervezett rendezvények sem maradtak el.

Önkormányzatunk éves szinten 43 millió dinárt fordít a helyi közösségek működésére. Ezen felül egy-egy kiemelt rendezvényük költségeit is a költségvetésből biztosítjuk. Közösségünk igényli és kedveli a színvonalas és hagyományos helyi programokat – rendezvényeink látogatottsága idén kiemelkedő volt.

XXXI. Horgosi szüreti napok
Adorjáni falunap
Kishomoki Falunap
XII. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül Kispiac
XXXIX. Futó- és Úszófesztivál Magyarkanizsa
Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsa
Kanizsa Feszt Magyarkanizsa
III. Magyarkanizsai Vadásznap
XIX. Nemzetközi Halászléfőző-verseny Martonos
Oromiak Negyedik Nagy Világtalálkozója
VII. Malomfesztivál Orom
XIII. Traktorfesztivál Oromhegyes
VII. Nemzetközi Rózsa- és Virágfesztivál Tóthfalu
VIII. Ajvár-bajvívó Velebit
VIII. Paprikásfőző Verseny Völgyes