Tanulmányi út

2011.09.26.
  

Uniós támogatás idegenforgalom fejlesztésére
A magyarkanizsai község és társpartnerei összesen ötszázhetvenezer eurót kapnak a közös projektumukra
Magyar Szó, M.M, .2011. augusztus 19., péntek

Háromnapos tanulmányúttal vette kezdetét az IPA-projektum, amit a Szerbia–Románia Határon Átnyúló Együttműködés programon belül nyert Magyarkanizsa önkormányzata mint fő hordozó három partnerével együtt: egyrészt a romániai, zsombolyai Banat Ripensis Egyesülettel, másrészt szerbiai partnereivel, Törökkanizsa és Pancsova községekkel.
Fejsztámer Róbert, a pályázatot kidolgozó ICR (Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ) igazgatója elmondta, hogy a projektum összértéke megközelítőleg 570 ezer euró, ami magyarkanizsai részére 400 ezer eurós támogatást nyújt. Ebből 75 százalékot finanszíroz ez Európai Unió, és 15 százalék az önrész, amit Magyarkanizsa önkormányzatának biztosítania kell.
– A projektumon belül egy háromnapos tanulmányút folyt, amely során meglátogattuk Bánát szerbiai részének jelentősebb idegenforgalmi állomásait. Ez a projektum tulajdonképpen a Bánát 22 nevezetű, két évvel ezelőtt lezárult projektum folytatása, föl fogjuk mérni azokat az idegenforgalmi kapacitásokat, amelyek Bánát, mint egységes régió, szerb és román oldalán van, másrészt pedig Magyarkanizsai község részére ezen a projektumon belül sikerül majd egy mobil színpadot beszereznünk, továbbá három mólót a Tisza-partra, és természetesen tanulmányokat is készítünk majd a községünk területén lévő turisztikai helyek fejlesztésére. A projektum az év végéig tart, hivatalosan december 3-án zárul, és reméljük, hogy minden partnerünk számára hasznos tapasztalatokkal, másrészt pedig eszközbeszerzéssel, pénzügyi résszel is megspékelt projektumról tudunk majd beszámolni az év végén – közölte Fejsztámer Róbert.
A pályázaton belül a román partner részére a legnagyobb tétel egy mobil rendezvénysátor beszerzése, és természetesen emellett rendezvények is lesznek a román oldalon. A szerbiai partnerek esetében pedig Törökkanizsa önkormányzata egy tanulmányt kap, ami az ott lévő turisztikai potenciál felmérését fogja tartalmazni. Pancsova község számára szintén egy nagy horderejű tanulmány elkészítésére van előirányozva költségvetési eszköz.
Maksimović Taljai Ljubinka, a Magyarkanizsai Községi Idegenforgalmi Szervezet igazgatója arról számolt be, hogy a romániai és a hazai partnerek számára most szervezett tanulmányút keretében megtekintették azt az idegenforgalmi információs pontot is, amely Tóthfaluban a két évvel ezelőtti Bánát projektumnak köszönhetően épülhetett ki, akárcsak a magyarkanizsai információs pont.