A takarékos költségvetés ellenére is jelentős beruházások valósultak meg

2021.11.26.
 

A képviselők a többi közt rendeleteket fogadtak el a 2021. évi magyarkanizsai községi költségvetés módosításáról és kiegészítéséről, illetve Adorján Helyi Közösség területén a 2022. január 1. és 2031. december 31. közötti időszakra vonatkozó önkéntes járulék bevezetéséről. A magyarkanizsai községi képviselő-testületi ülésen összesen 23 pont szerepelt napirenden, s nagyobb viták nélkül, szinte kivétel nélkül egyhangúlag hozták meg a döntéseket. 

A fontosabb határozatokról Pletikoszity Tibor a VMSZ és Miloš Kravić, az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért képviselőcsoport frakcióvezetője számolt be az ülést követő sajtótájékoztatón. 

Pletikoszity Tibor elmondta, hogy Adorján helyi közösségben idén december 31-én lejár a helyi járulék és határozat született az ezzel kapcsolatos népszavazás lebonyolításáról. Pletikoszity Tibor emlékeztetett: a helyi járulék befizetésével mindannyian részt vállalnak a településünk fejlesztésében, ami közös érdekük. Ezér lesz fontos esemény Adorján életében is a szavazás a helyi járulékról. 

A VMSZ frakcióvezetője kiemelte: rendeletet fogadtak el a 2021. évi költségvetés módosításáról. A módosításra azért volt szükség, hogy az év végéig biztosítsák az önkormányzat és az intézmények zavartalan működését, másrészről a minisztérium álláspontja, hogy a költségvetési tervezet a megvalósuláshoz minél jobban igazodjon. Ezzel a módosítással 88-90 százalékos megvalósulás várható. 

A magyarkanizsai KKT határozatot fogadott el a költségvetés január-szeptemberi teljesítéséről is, amelynek kapcsán elmondható, hogy a mérleg pozitív. Több beruházás befejeződött, de a Népkertben a játszótér kialakítása még folyamatban van. Ez 8,7 millió dináros beruházás, amire 7 millió dinár támogatás érkezett a környezetvédelmi minisztériumtól. Kiemelte továbbá, hogy a horgosi kerékpárút kiépült, s az adorjáni futballpálya is kész. A frakcióvezető elmondta, hogy folyamatban van egy új projektum, a velebiti kultúrotthon energetikai beruházása és felszerelése 17, illetve további 5,4 millió dinár értékben. 

Elfogadták a Községi Szociális Védelmi Szolgáltató központ igazgatójának fölmentéséről és kinevezéséről szóló határozatot, a frakcióvezető sok sikert kívánt az újra kinevezett Tolnai Csabának a következő időszakra is. 

Miloš Kravić a költségvetés megvalósulása kapcsán elmondta, hogy a büdzsére egyfelől a beruházások, fejlesztések voltak jellemzőek, másrészről pedig a takarékosság. A bevételi oldala 920 millió dinár nagyságú, a kiadási oldalt pedig úgy tervezték, hogy arányos legyen ezzel az összeggel. Ez többéves gyakorlat, azaz addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér, hangsúlyozta. 

A velebiti művelődési ház felújítása kapcsán Kravić elmondta, hogy felsőbb hatalmi szintekről is érkeztek eszközök 18 millió dinár értékben, amely fedezte a rekonstrukció költségeit. További 5,4 millió dinárba került az épület berendezése és felszerelése. Miloš Kravić hozzátette, hogy a falu polgárai büszkék a megújult művelődési házra, s köszönik mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a projekt megvalósulhasson. 

Bővebben: 


Magyarkanizsa: A takarékos költségvetés ellenére is jelentős beruházások valósultak meg

Magyarkanizsa: elfogadták a községi költségvetés módosítását

Ülésezett a magyarkanizsai képviselő testület
Fotó: Puskás Károly