Növekszik a jövő évi községi költségvetés

2021.12.30.
 

A 2021-es költségvetéshez mérten 54 millió dinárral növekszik Magyarkanizsa község jövő évi költségvetése. Mivel az idei büdzsé megvalósult, reálisnak tartják a jövő évi tervezetet is, hangzott el a községi képviselő-testület 12., idei utolsó ülésén, amelyet szerda délelőtt tartottak meg. 

Az ülésen 32 pont szerepelt napirenden, a legfontosabb a költségvetés elfogadása volt. A munkát az ülés után Pletikoszity Tibor,a VMSZ frakcióvezetője és Marko Ždero, a községi tanács tagja értékelte, az utóbbi a Szerb Haladó Párt képviseletében. 

Pletikoszity elmondta, hogy a költségvetésben 1 milliárd 68 millió dinár bevétellel számolnak az elkövetkező évben. Mivel az idei évi megvalósítás 1 milliárd 14 millió dinár, ezért biztosra vehető, hogy a terv megvalósítása reális alapokon nyugszik. 

- A legnagyobb bevételek az adókból és járulékokból várhatóak, ami 372 millió dinárt tesz ki, de itt vannak a természeti kincsek kiaknázásából eredő megfizettetések is. Meg kell említeni a pályázatok által befolyt összegeket is, ami jelentős lendületet adhat községünk fejlődésének. A kiadási oldalon fontos a mezőgazdaságra szánt 25 millió dinár, amelyből 7 millió dinárt pályázatokon keresztül osztunk majd ki. Ki kell emelni a szociális védelemre szánt 29 millió dinárt is, de emellett az intézményeink működése is biztosított, ami nagyon fontos közösségmegtartó erővel bír. Hagyományos rendezvényeink továbbra is megrendezésre kerülnek, amiknek helyi szerepe mellett nagy a turisztikai jelentősége is - mondta a VMSZ-es frakcióvezető. 

Marko Ždero kiemlete, hogy egyhangúlag fogadták el a büdzsét. Rámutatott, hogy a tervet figyelmesen és racionálisan készítették el összhangban az utóbbi két évben tapasztalt helyzettel. 

- Habár magára a pandémiára nem tudunk hatással lenni, de reagálni kell a szituációra a kiadások és bevételek megtervezésekor. Jövőre is lesznek beruházások, s az intézmények is működni fognak, ugyanúgy, mint a korábbi években. 

Elmondta, beruházásokra 27 millió dinárt irányoztak elő. Ez az önrészt jelenti majd remélhetőleg, mert azon lesznek, hogy a felsőbb hatalmi szervektől is érkezzenek pénzek. A megszokott rendezvényekre is lesz pénz, sport és művelődési rendezvényekre egyaránt, ígérte. 

Marko Ždero kiemelte azt is, hogy a Tiszamenti Vízművek és a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat jövő évi üzletviteli programját, illetve díjszabásait is elfogadták, illetve a községi közlekedésbiztonsági jelentést. 

Pletikoszity Tibor hozzátette, hogy elfogadták a 2022 évi építési terület rendezésének programját, valamint az elidegenítésre vonatkozó programot. Döntés született a CNESA oktatási és művelődési intézmény megbízott igazgatójának a fölmentéséről, valamint az igazgató kinevezéséről. Sarnyai Károlynak további sikeres munkát kívánt a feladatai elvégzéséhez. Kiemelte, hogy felmentették és kinevezték a nemi egyenjogúsággal foglalkozó bizottság elnökét, valamint tagjait. Beszámolt arról is, hogy Adorjánon a helyi járulékkal kapcsolatos szavazás pozitív eredményt hozott. Ennek hatására tovább fejlődhet a falu, ami az ott lakók és az egész község javát fogja szolgálni. 

Bővebben: 


Magyarkanizsa: 54 millió dinárral növekszik a jövő évi községi költségvetés

Sarnyai Károly a Cnesa kinevezett igazgatója

Reális alapokon a jövő évi költségvetés




Fotó: Puskás Károly