A kerékpárutak országokat, s embereket kötnek majd össze

2022.07.13.
 

Horgoson tartották meg július 12-én a Horgos-Röszke-Szeged – A jó út összeköt mindenkit elnevezésű projekt zárókonferenciáját. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében egy kerékpárút terve is elkészülhetett, ami majd Horgost és Röszkét köti össze. Korábban a kerékpárút egy szakasza meg is épület a faluban. A projekt résztvevői Magyarkanizsa község, Röszke község és Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatai. 

A megjelenteket Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester köszöntötte, kiemelve a projekt jelentőségét. Az együttműködés szerbiai eredményeit és aktivitásait Dávid József, a magyarkanizsai önkormányzat munkatársa ismertette, majd a magyarországi eredményekről Borbásné Márki Márta röszkei polgármester és Hévizi Bianka, Szeged önkormányzatának képviselője számolt be. Csikós László, a tartományi képviselőház Nemzeti Egyenjogúsági Bizottságának az elnöke a kerékpározás vajdasági helyzetéről adott tájékoztatást, s erről beszélt Berec Sándor, a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület alapítója is, aki szerint a fejlődés útjára lépett bringázás Vajdaságban is. 

A sajtónak nyilatkozva Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester elmondta, hogy az IPA projektnek köszönhetően sikerült kiépíteni Horgoson a központból Kanizsa irányába a falu végéig a kerékpárutat, s sikerült elkészíteni azt a tervdokumentációt, amely Horgos központ és a Röszke 2 határátkelő közti kerékpárút kiépítésének terveit tartalmazza. 

- Remélem, hogy addig el fogunk jutni, hogy egy következő együttműködés és sikeres pályázat keretében végre Horgos teljes területét átszeli majd a kerékpárút, legalábbis a határátkelő és Magyarkanizsa irányába. A kerékpárút kiépítése nagyon hasznos volt, hisz Horgoson keresztül halad Magyarország felé a nemzetközi út, amelyen rendkívül nagy a forgalom, a teherforgalom és a személyszállítás is. Nagyon sokan használják a kerékpárutat, fiatalok és idősek egyaránt, úgyhogy ez valóban hasznos együttműködés volt. A kerékpárút Magyarországon Röszke és Szeged irányába folytatódik, ezért bízom benne, hogy egyszer el fogjuk érni azt a hosszú távú célunkat, hogy Szegedet és Zentát úgy kötjük össze kerékpárúttal, hogy az Magyarkanizsán keresztül vezet majd. 

Egyelőre csak Horgos belterületén, az egyik szakaszon készült el maga az út is, ezért szükséges lesz a települések közötti részek kiépítése is, hangsúlyozta a polgármester. 

- Nagyon fontos lenne az is, hogy Palics irányába is legyen Horgosról egy kerékpárút, s ha ez a két szakasz össze tud majd kapcsolódni, akkor kapunk egy olyan kerékpáros körutat, amely gazdag látványt is kínál majd a túrázóknak. A közlekedésbiztonsági érvek mellé tehát oda lehet tenni az idegenforgalmi meggondolásokat is és a környezetvédelmet is - hangsúlyozta Fejsztámer Róbert. 

Ez a projekt a határokon átívelő közös gondolkodás egy szép példája Magyarkanizsa, Horgos, Röszke és Szeged tekintetében, véli Borbásné Márki Márta röszkei polgármester. 

- Óriási az ingázóforgalom Horgos és Röszke között, ezért gondoltuk úgy a partnereinkkel, hogy célszerű lenne egy kerékpárút kiépítése. Ugyanakkor a turisztikai célpontok elérhetőségének a megkönnyítését is lehetővé akarjuk tenni a projekt által. A Röszke 2 átkelőn, a fedett kerékpártároló mellett létesült egy mobil kerékpárszervíz, s elkészültek a faluba bevezető kerékpárút tervei. Emellett, a Mórahalom felé vezető, már meglévő kerékpárút mentén készült el egy gyönyörű, kerékpáros pihenőhely - sorolta a röszkei polgármester, aki reméli, hogy Szabadka felé is épülhet majd kerékpárút. 

- A kerékpáros turizmusnak, kerékpárút tervezésnek az egyik lényeges alapköve az, hogy hálózatban gondolkodjunk. Ez azt jelenti, hogy bizonyos településekről a következő célpont is elérhető legyen. Erről Magyarországon már folyik egy közös gondolkodás, felmérésre kerülnek a még hiányzó szakaszok, s természetesen a hálózatosításában együttesen gondolkodunk a későbbiekben is - ígérte Borbásné Márki Márta. 

A tervdokumentáció lehetővé teszi, hogy a jövőben a Horgos–Röszke–Szeged kerékpárút egy teljes egésszé váljon, és további települések irányába is folytatódhasson. 

Fotó: Puskás Károly 

Bővebben: 


A kerékpárutak országokat, s embereket kötnek majd össze

Két keréken Zentáról Szegedre

A jó út összeköt mindenkit