A belügyminisztérium segítségét kéri Magyarkanizsa

2022.07.21.
 

Az elmúlt hetekben egyre több migráns érkezik Magyarkanizsa község területére, s az idegenek viselkedése félelmet vált ki a polgárok körében. Egyre több bejelentés érkezik, ezért Magyarkanizsa önkormányzata a belügyminisztérium segítségét kéri. A helyiek azt mondják, a bevándorlók fegyvereket tartanak maguknál és egyre több az incidens. 

Július 20-án összeült Magyarkanizsa község munkacsoportja a tarthatatlan helyzet miatt. Az ülésen elhangzott, hogy Horgoson közel 1200, míg Martonoson 400 illegális bevándorló tartózkodik és az atrocitások többsége itt történik. Az utóbbi időben a polgárok éjjelente fegyverlövésekre lettek figyelmesek, egyre több a betörés, lopás, emiatt nem érzik magukat biztonságban.  

Lackó Róbert, a magyarkanizsai munkacsoport vezetője az ülés után arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben a község területén ilyen komoly problémák nem voltak. 

- A munkacsoport 2015-ben alakult, amikor még migránsválságról beszéltünk. Közben elmúlt 8 év, s még mindig válságról beszélünk, pedig néhány éve enyhülni látszott a probléma. Most ismét rossz irányt vettek a dolgok, ennyire komoly a helyzet a 8 év alatt szerintünk még nem volt Magyarkanizsa községben. Az érintett települések Magyarkanizsa, Horgos és Martonos. Ami új, hogy megjelentek a fegyverek, amint azt a lakosság most már éjjel-nappal hall. Fegyvereket találunk a mezőkön, fegyvereket találunk a migránsoknál, fenyegetve érzik magukat a polgárok, hisz egyre több a betörés. Egyre nagyobb tömeg érkezik ide, és ne mondjam, hogy a biztonsági érzet milyen szinten van Horgoson és Martonoson főleg. 

Lackó Róbert szerint továbbra is nagyon jó együttműködésük van a belügyi szervekkel, a rendőrséggel, a bíróságokkal, a menekültügyi biztosokkal, sajnos azonban a jelenlegi kapacitásaikhoz mérten, maximálisan teljesítve is, kevesen vannak.  

- Attól tartunk, hogy ez a helyzet csak rosszabbodni fog. Egyre több az ideérkező tömeg, egyre agresszívabbak, egyre több a fegyver, és ami szomorú, hogy Horgoson a roma populációval is gond van, akik keverednek üzleti szempontból a migránsokkal.  Betörések vannak, bemennek már nappal is a házakba, s lassan eljutunk arra a szintre, hogy nem tudjuk a lakosainkat lebeszélni arról, hogy önálló akciókba ne kezdjenek. Ezzel pedig nem lehet mit kezdeni, mert privát személyként én is azt mondom, hogy ha a családom van veszélyben, akkor mindent meg kell tenni. A gyerekeink az utcákon már nincsenek biztonságban, főleg az éjjeli órákban, de nappal is történtek már atrocitások az üzletek előtt, a strandon... A migránsok mindenütt ott vannak, az utakon, a rendezvényeken. Az erdők is tele vannak, Horgoson a határzóna, Martonoson több száz ember van most is. Mivel ők közben sütögetnek is, félő, hogy a kánikulában tűz keletkezik. Történt is már tűz Szabadkán. Ha itt is előfordul, akkor a magyar határig és Kanizsáig minden égni fog! - figyelmeztet Lackó Róbert.  

Elmondása szerint a taxisok továbbra is hordják a migránsokat.  

- Nem tudom felsorolni, szabadkai, zombori, kikindai, nagybecskereki járművek, folyamatosan folynak az emberek. Megy az üzérkedés, drogkereskedelem. Horgoson tudjuk, hogy melyik utcában van éjszakánként prostitúció. A lakosok nem érzik magukat biztonságban, de a rendőrség ekkora állománnyal nem tud többet tenni. A polgároknak azonban nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért nincs több rendőr, ha a Partizan-Zvezda meccsen 500-600 speciális rendőr van beöltözve. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy a gyerekek miért nem mehetnek egyedül az iskolába a XXI. században. Nem tudjuk megmagyarázni, hogy az autcán dokumentáció nélkül járkálnak emberek, bennünket meg, ha otthon felejtjük az igazolványt, megbüntetnek. Nem tudjuk megmagyarázni azt, hogy hogy jönnek be a határon minden dokumentáció nélkül, ha mi a házi kedvencünket csak passzussal meg oltási igazolvánnyal tudjuk kivinni. Ezek nonszensz dolgok. Ezek a kérdések feljönnek és nem tudunk rá válaszolni. Ezért kérjük a felsőbb belügyi szerveket, hogy igenis tegyenek meg mindent, igenis töltsék fel a rendőrállományt, igenis erősítsék meg a határzónát, itt a határrendőrségre gondolok. Figyeljenek oda a lakosság biztonságára, mert nem szeretnénk mi sem és ők sem, ha a helyzet tovább kulminálódna. A XXI. században, egy Európa fel tartó országnak ez kötelessége.  

Bővebben: 


Egyre agresszívabbak a migránsok Észak-Bácskában

A belügyminisztérium segítségét kéri Magyarkanizsa

Egyre több a migráns Észak-Bácskában

Fegyverek, drogok, prostitúció a Tisza mentén