A hétvégén Szent István-nap és Új kenyér ünnep Magyarkanizsán

2022.08.17.
 

Öt koncert, két bábszínházi előadás, egy táncprodukció, mindez két nap alatt, augusztus 20-án és 21-én Magyarkanizsán, a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep keretében. A részletes programot Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja ismertette önkormányzati sajtótájékoztató keretében. 
A magyarkanizsai Szent István-nap és Új kenyér ünnep a régióban az egyik legszebb szabadtéri rendezvény, amely igyekszik olyan kínálatot biztosítani, hogy minden generáció megtalálja benne a neki tetszőt, mondta Vranić Váradi Lívia. Az idén kétnapos lesz az önkormányzati rendezvény és már augusztus 20-án, Szent István napján megkezdődik, azaz szombaton is lesznek programok a kis parkban a hagyományos kiállítás mellett.


Augusztus 20-án, szombaton 18 órakor Hímzett hétköznapok címmel falvédőkből nyílik kiállítás a Dobó Tihamér képtárban. A tárlat a rendezvény teljes ideje alatt nyitva áll a látogatók előtt, tehát nemcsak szombaton, hanem vasárnap is a programok ideje alatt. 
A gyermekes családokat várják szeretettel a városháza előtti parkba szombaton, ahol 19 órától két bábelőadásra is sor kerül. Ezek címe: Szerencsés Jankó, illetve A róka, a macska és a kakas. A produkciókat a Jancsi Bohóc Bábszínház mutatja be. 
20 órától a környék egyik legkedveltebb zenekara muzsikál majd, a Night Cruisers Band. A koncertet 21 órától egy rövid időre megszakítják, hogy a közönség kivetítőkön élőben követhesse a budapesti tűzijátékot.
Már szombaton is lesz étel és italkínálat a kis parkban. A lacikonyha hagyományos finomságai mellett ételkülönlegességek is kaphatóak lesznek.


Augusztus 21-én a program a kenyérszenteléssel kezdődik 8.30-kor a katolikus Szent Őrangyalok-templomban, majd 9.45-től a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban. 
A családi programok délután 4 órakor indulnak a városközpontban. Gyermek kézműves-foglalkozások, vetélkedők kezdődnek a kis parkban a Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete, valamint a Gyöngyszemeink óvoda közreműködésével. A legkisebbeknek 17.30-tól megszervezik a Ringató foglalkozást, ami remélhetőleg olyan sikeres lesz, mint tavaly, amikor kétszer is elő kellett adni a nagy érdeklődésre való tekintettel.. 
A népszerű magyarországi Apacuka zenekar gyermekkoncertet tart 16 órától, s legnépszerűbb dalaikat hozzák majd el Magyarkanizsára. A koncert után eredményhirdetés lesz, amikor megtudhatják, kik lettek a képzőművészeti pályázat legjobbjai. A fődíjak mellett minden résztvevő gyerek kap egy szerény ajándékot. 
Az ünnepnapon a néphagyományokra is oda figyeltek a szervezők. Idén ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a topolyai Cirkalom Táncegyüttes. Műsorukat a népszerű Fokos zenekar kíséri majd, de fellépnek e helybeli Tisza Néptáncegyesület gyermektáncosai is. 
17.30-tól a retro slágerek kedvelői lesz a színpad előtti tér. A Dívák Show keretében először láthatja vajdaságban a közönség a három csodálatos hangú, irigylésre méltóan szép, mindig elegáns művésznőt: Détár Enikőt, Ladinek Juditot és Sári Évit.

Az ünnepélyes kenyérszegésre fél 8 körül kerül sor, s ekkor hangzik el a polgármesteri beszéd is.

A rendezvény sztárfellépői a Honeybeast zenekar lesz, akiknek a slágereit a fiatalok mellett a bizonyára az idősebbek is ismerik és szeretik. A koncert 20 órakor kezdődik, s amit 21.30-kor az ünnepi tűzijáték zár. A tűzijátékkal azonban még nem lesz vége a műsornak, hisz 22 órától a Mosaic Party Band lép fel. Őket is jól ismerheti a közönség, habár fiatalokról van szó, gyakran lépnek fel, s teremtenek igazi utcabáli hangulatot.

A kísérő rendezvények sorában idén sem marad el a legszebb kenyér versenye, amit most is meghirdettek. A kenyereket a városháza parkolójában felállított házakba vihetik majd a pékek, egyesületek vagy magánszemélyek. 
Idén is megszervezik a színes kézművesvásárt, vidámpark is várja a legkisebbeket, de vasárnap is nagyon gazdag lesz a gasztronómiai kínálat is.


Felhívják a polgárok figyelmét, hogy a rendezvények miatt vasárnap reggel 5 órától hétfő reggel 5 óráig a városháza előtti útszakasz le lesz zárva egészen az idősek otthonáig. Köszönik a polgárok megértését, s mindenkit szeretettel várnak a Szent István-nap és újkenyér ünnepre. 
Bővebben:

 


A hétvégén Szent István-napja és az Új kenyér ünnepe Magyarkanizsán

Magyarkanizsa a hétvégén ünnepel


A Szent István-nap és Újkenyér-ünnep programja