Ingyenesen begyűjtik az elektronikai hulladékot

2022.09.28.
 

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad települési hulladékként a háztartási kukába kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást, figyelmeztetnek a szakemberek. 
Ezeket az elveket szem előtt tartva Magyarkanizsa községben megszervezik az elektronikai hulladékok ingyenes begyűjtését. Az elmúlt hétvégén több faluban már megtartották az akciót, s elég sok működésképtelen háztartási eszköz, elektronikai hulladék összegyűlt, mondta keddi önkormányzati sajtótájékoztatóján Tomin Zoran, a magyarkanizsai Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagja kiemelve, hogy az akció a következő három szombaton is folytatódik. 
Október 1-én Velebiten 8 és 10 óra között, majd Adorjánon 10 és 12 óra között vihetik el a polgárok az elektronikai hulladékokat a helyi közösségek épülete elé kihelyezett tárolókba. 
Horgoson október 8-án szervezik meg az akciót 8-tól 12 óráig. Ott is a helyi közösségnél lesznek kihelyezve a tárolók. 
Az akció október 15-én Magyarkanizsán zárul. 8 és 12 óra között az elektronikai hulladékot az új autóbuszállomás és az Idea bevásárlóközpont közötti területen adhatják le, hangsúlyozta Tomin Zoran. 
Elektromos és elektronikai hulladéknak számítanak a már nem használt háztartási nagygépek, például mosógépek, hűtőszekrények, a háztartási kisgépek, mint amilyenek a hajszárítók, porszívók, vasalók. Egyre több információtechnológiai (IT) és távközlési berendezés, számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon vagy szórakoztató elektronikai cikk, hifi berendezés, televízió, rádió, elektromos szerszám, például elektromos fűrész, fűnyíró és más eszköz is szemétbe kerülne. 
A veszélyes hulladékok begyűjtésével saját környezetünket és egészségünket óvjuk, mert nem szennyezzük, mérgezzük lakóhelyünket. 
Bővebben:

 


Ingyenesen begyűjtik Magyarkanizsa községben az elektronikai hulladékot

Begyűjtik az elektromos hulladékot Magyarkanizsa községben