Magyarkanizsa: Hosszútávú szerződés szúnyogirtásra

2023.04.27.
 

A szúnyogirtásra vonatkozó, ötévre szóló szerződést írt alá szerdán Magyarkanizsa önkormányzata és az újvidéki Ciklonizacija Logistika Kft. A hosszabb időszakra szóló partnerségi együttműködés előnyeiről, illetve magáról a tervezett szúnyogírtásról Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester beszélt sajtótájékoztatón.


Eddig is a Ciklonizacija cég végezte a község területén a szúnyogirtást, s a cél az volt, hogy legyen egy hosszú távú szerződés, emelte ki Fejsztámer Róbert polgármester.


- A szerződés megkötésének két oka van. Az egyik egy természetvédelmi ok, hiszen, ha hosszú távon, tervezhetően tud a cég fellépni nemcsak a szúnyogokkal, hanem a rágcsálókkal, más kártékony rovarokkal szemben is, akkor akár biológiai módszerrel is el tudja az irtást végezni, s nem kell erős vegyszereket használni. Másrészről, mivel kiszámíthatatlan a természet és senki nem tudja megmondani, milyen nyarunk lesz, mennyire lesz esős vagy száraz, mennyi szúnyoggal, rágcsálóval tudunk találkozni, ezért az ötéves szerződés keretet ad arra, hogy bármikor, bármelyik pillanatban igénybe tudjuk venni a cég szolgáltatásait. Nagyon bízom benne, hogy ezzel a keretszerződéssel környezetvédelmi és hatékonysági szempontból is nyerni fog az önkormányzat, illetve a lakosság.
Az elkövetkező öt évben biztosítva van a szúnyogirtás és a kártevőirtás Magyarkanizsa község területén. A korábbi években is az újvidéki cég végezte el ezeket a tevékenységeket, a hosszú távú szerződés pedig több előnnyel is jár – emelte ki Dario Aćimović az újvidéki Ciklonizacija Logistika Kft. PR-menedzsere.


„A munkálatok nagy részét el tudjuk végezni biológiai kezeléssel, amikor pedig a szúnyogok gyérítéséről van szó, amit a biológiai szerek időben történő alkalmazásával végeznek el, akkor jelentős ökológiai eredmény érhető el.”


Az ötéves keretszerződés több mint 50 millió dinárról szól. Az elmúlt években ugyanis 7,5 és 12 millió dinár között volt a szolgáltatás ára attól függően, hogy hány permetezést kellett elvégezni és milyen módszerrel, s nagyjából ennyi az öt évre szóló átlag.


A szakemberek egyelőre a Tisza apadását várják, s amikor megfelelő szintre visszahúzódik a víz, akkor elindul a szúnyoglárvák biológiai irtása. Várhatóan erre már a májusi ünnepek után sor kerülhet.
Bővebben:

 


Magyarkanizsa: Hosszútávú szerződés szúnyogirtásra

Kevesebb szúnyog, kevesebb bosszúság




Fotó: Puskás Károly