Üzembe helyezték az új közlekedési lámpát

2023.05.04.
 

Még tavaly felállították, de eddig csak sárgán villogott. Mostantól viszont irányítja is a forgalmat az új magyarkanizsai villanyrendőr a Népkert és a Törökkanizsai út kereszteződésében. A jelzőlámpa lassúbbá és biztonságosabbá teszi majd a forgalmat, de nem mellesleg az volt az új buszállomás üzemeltetőjének a feltétele, hogy végre megnyissa a buszpályaudvart.
A villanyrendőr üzembe helyezésé kapcsán a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Marko Ždero, a Községi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja.
A polgármester elmondta, hogy a beruházás 5,5 millió dinárba került. Az összeg felét az önkormányzat biztosította, a másik felét pedig a tartományi közlekedési titkárság.
- A beruházás azért volt fontos, mert az útkereszteződés egyrészt a Törökkanizsa-Magyarkanizsa főutat keresztezi, másrészt mellette van egy nagy bevásárlóközpont, illetve a központi autóbusz-állomás. Ennek működését a működtető utasforgalmi cég mindig azzal a kritikával illette, hogy ezen az útkereszteződésen nem tudnak feljönni a buszok, nem biztonságos, nagyon gyors a közlekedés, kamionforgalom is van. Azért kellett tehát ezt a beruházást megvalósítani, hogy egyrészt biztonságossá tegyük a buszállomás felől érkező járművek számára, hogy kihajtsanak a főútra, másrészről bízom abban, hogy elindul majd végre a kerülőút kiépítése is. A kerülőút egyrészről azt fogja majd biztosítani, hogy a központon áthaladó teherforgalom megszűnik, s így már csak a személyautók forgalmát kell majd szabályozni.
A polgármester elmondta azt is, hogy a jelzőlámpán lesz egy sebességmérő kamera is.
- A közlekedésbiztonság nagyon fontos a számunkra, mivel ezen az útszakaszon helyezkedik el legnagyobb művelődési intézményünk, illetve az általános iskola egyik épülete is, ezért nagyon fontos, hogy biztonságosan tudjanak itt közlekedni a gyalogosok.
A polgármester bízik abban, hogy ezután az üzemeltető is belátható időn belül elkezdi működtetni az új buszállomást.
- Ötéves szerződés van az utasforgalmi céggel, s ebben kötelezettséget vállalt arra, hogy működtetni fogja a buszállomást. Ez az ő felelőssége, nem pedig az önkormányzaté. Remélem, nem lesz már több kifogás, mint amennyi kifogás volt hosszú éveken keresztül a gyermekek biztonságával, a közlekedés biztonságával kapcsolatban.
Marko Ždero elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt jártak a közlekedési minisztériumban, ahol pontosították, hogy miként lehetne megnyitni az új autóbuszállomást, úgyhogy reméli, hogy erre belátható időn belül sor is fog kerülni.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a községi közbiztonsági tanács figyeli a statisztikákat, hogy hol történik a legtöbb baleset, merre vannak veszélyes útszakaszok a községben. Két-három olyan hely van, ahová vagy körforgalmat kellene építeni, vagy jelzőlámpát kihelyezni, hogy korlátozzák a sebességet, mert a balesetek általában a gyorshajtás miatt következnek be.
Bővebben:

 


Üzembe helyezték az új magyarkanizsai közlekedési lámpát

Új jelzőlámpa Magyarkanizsán

Új közlekedési jelzőlámpa Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly