Új projektekről, fejlesztésekről tárgyalt a képviselő-testület

2023.05.19.
 

A Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület csütörtökön megtartotta XXIII. Ülését, amelyet követően Lackó Róbert, a képviselő-testület elnöke és Ervin Beharović, a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjának frakcióvezetője ismertette a főbb határozatokat. 
Az ülés napirendjén 14 pont szerepelt. Az egyik legjelentősebb Magyarkanizsa község középtávú, a 2023-25-ös időszakra vonatkozó terve volt. Ez három évre tartalmazza azokat a konkrét célokat, amelyeket az önkormányzat saját hatáskörén belül meg kíván valósítani, illetve előlátja az ehhez szükséges tevékenységet és pénzeszközöket. Szó van településrendezésről, gazdaság- és turizmusfejlesztésről, oktatásról, művelődésről, környezetvédelemről, tehát mindarról, ami az önkormányzat hatáskörébe tartozik és a lakosság ellátásáról szól. 
Az ülésen rendeletet fogadtak el Magyarkanizsa község területén a közvilágítás egy részének lecseréléséről, korszerűsítéséről, karbantartásáról, illetve a magánszféra béli partnerség javaslatának az elfogadásáról. A következő időszakban tervben van a mostani klasszikus égők LED izzókra való lecserélése. Ami a legfontosabb tényező ebben az esetben, hogy komoly megtakarításokra számíthat a jövőben ennek köszönhetően a költségvetés. 
A költségvetés bővítése és módosítása is napirendre került, amely olyan lényeges projektumok megvalósításának enged teret, mind a völgyesi vasúton áthaladó út biztonságossá tétele, a magyarkanizsai egészségház működési költségeinek a támogatása, játszóterek kialakítása, bővítése, új elemekkel való gazdagítása Martonoson, Horgoson, Oromhegyesen és Magyarkanizsán. Oromon a járdák javítása van tervben, Tóthfaluban a művelődési ház rekonstrukciója, Magyarkanizsán a Tisza-parti medence karbantartása és a Fehér Ferenc utca aszfaltozásának a befejezése. 
Elfogadásra került egy rendelet, amelynek indítványozója Magyarkanizsa Helyi Közösség volt, s amely alapján a helyi közösség épületének külső falára emléktábla kerül a helyi közösség napján, június 28-án. Arra az 1751-es dátumra emlékeznek ezzel, amikor Mária Terézia mezővárosi rangot és vásártartási jogot adományozott Magyarkanizsának. 
Rendeletjavaslat került a képviselők elé a nemi egyenjogúsági tanács megalkotásáról, feladatairól és működésének módjáról. Az ezzel kapcsolatos törvény 2021-ben lépett életbe. Egy tíztagú tanácsról van szó, amely az intézmények képviselőiből fog állni négyéves mandátummal. 
Rendeletjavaslatot fogadtak el Magyarkanizsa település általános szabályozási terve módosításáról és kiegészítéséről is. Ez alapján bővülne a munkazóna, például kiterjedne a terelőút körüli területre, de szó van egy kikötő létrehozásáról is a vámháznál. 

 


Új projektekről, fejlesztésekről tárgyalt a magyarkanizsai képviselő-testület

Középtávú fejlesztési tervet fogadtak el Magyarkanizsán

Ülésezett a magyarkanizsai KKT




Fotó: Puskás Károly