A gazdasági társaságok alapításának kötelező elektronikus regisztrációjа

2023.05.22.
 

Üzembe helyezték a gazdasági társaságok alapításának nyilvántartására szolgáló új elektronikus szolgáltatást.
A Cégnyilvántartási Ügynökség portálján új elektronikus szolgáltatást indított a Cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaságok, vállalkozók és egyéb gazdálkodó szervezetek alapításának nyilvántartására, amely lehetővé teszi a bejelentések külön aplikációval történő benyújtását.
2023. május 17-től ez az alapítási kérelmek elektronikus formában történő benyújtásának kizárólagos módja a következő gazdasági egységek esetében:
• korlátolt felelősségű társaságok (DOO),
• partnerség (OD),
• betéti társaság (KD) és
• részvénytársaság (AD).
Az Ügynökség május 17. óta a cégalapítási eljárásról szóló törvény („Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye”, 99/2011, 83/2014, 31/2019 és 105/2021 sz.) 9. cikkének (2) bekezdésével összhangban kizárólag elektronikus formában fogadja el a gazdasági társaságok alapításának bejegyzésére irányuló bejelentéseket. A papír alapon benyújtott pályázatokat az ügynökség elutasítja, mivel nem felelnek meg az említett szabályozásnak.
A kötelező elektronikus regisztráció nem vonatkozik a következőkre:
• vállalkozó, szövetkezet, szövetkezeti szövetség, közvállalat, külföldi társaság képviseletének, fióktelepének alapítása,
• már bejegyzett gazdasági társaságok.
Vállalkozók, szövetkezetek, szövetkezetek, közvállalatok, külföldi társaságok képviseletei vagy fióktelepei az alapítási bejelentés benyújtásának két módja közül választhatnak - papír alapú vagy elektronikus formában.

 


Az útmutatót itt tölthetik le