Egy mentőautóval bővült az Egészségház járműparkja

2023.08.08.
 

Egy új mentőautóval gazdagodott a Magyarkanizsai Egészségház. A járműpark bővülésének apropóján sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Gyólai Karolina, az Egészségház igazgatónője és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester nyilatkozott a fejlesztésről.    
A tartományi titkárságtól pályázat útján 6.890.000 dinárt nyertek, amit egy picivel kellett pótolni, hogy egy teljesen felszerelt rohammentőkocsit tudjanak vásárolni pályázaton, közbeszerzéssel, mondta Gyólai Karolina igazgató.   
- A rohamkocsi teljesen felszerelt, van benne EKG-készülék, defibrillátor, kardiológiai szék, pácienságy, illetve oxigénpalackokkal is ellátott. Teljes ellátást tudunk tehát biztosítani sürgős esetekben is a község polgárainak, de a határátkelőn, illetve az autóúton is. Mivel Magyarkanizsa turisztikai központ, a községbe látogató külföldiek vagy az ország más részeiből ide érkezők rendelkezésére állnak szükség esetén a mentők.  
Jelenleg öt mentős csapat végzi a sürgősségi ellátást Magyarkanizsán, emelte ki Gyólai Karolina.  
- Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, mivel az ötödik csapatot ők biztosítják, ugyanis néggyel nem tudná a mentőszolgálat lefedni a teljes hónapot. Köszönjük, hogy kisegítenek bennünket káderileg. Amit tudni kell, hogy jelenleg hat mentőkocsink van, ebből három új. A többi közt van olyan kocsi is, ami már 20 éves, s amortizálódott, s csak kisebb távokra tudjuk használni.   
Az alapítói jogokat már évekkel ezelőtt átvette a tartomány az önkormányzattól, ilyen értelemben tehát nincs hatáskörük az egészségházzal kapcsolatban, emlékeztetett Fejsztámer Róbert polgármester.   
- Viszont mindig is fontosnak tartottuk, s az elkövetkező időszakban is fontosnak tarjuk, hogy legalább technikai szempontból jól tudjon működni az egészségház. A műszaki eszközök és az anyagiak előteremtése még mindig rajta van az önkormányzat prioritási listáján is. Most a tartománytól érkezett támogatás. Nagyon örülök neki, hogy az igazgatónő ilyen aktív és mindig részt vesz tartományi vagy köztársasági pályázati kiírásokon, hisz az új eszközök beszerzése, az újítások, fejlesztések vagy éppen a színvonal szinten tartása állandó beruházásokkal jár. Állandóan pályázni kell tehát a pénzeszközökre. Ami az önkormányzatot illeti, úgy gondoljuk, hogy hosszú távon is foglalkoznunk kell az egészségházzal, támogatni kell őket pénzügyileg, másrészről pedig úgy gondolom, hogy a tartomány számára is fontosak lesznek a kisebb közösségek is, nemcsak a nagyvárosok egészségházainak a támogatása. Másrészről pedig remélem, hogy megmarad az az aktivitás az egészségház vezetősége, illetve az igazgatónő részéről, amely lehetővé teszi, hogy ilyen eszközöket tudjanak nyerni a jövőben is, nyilatkozta a magyarkanizsai polgármester.  
A nyár folyamán az egészségház három gépkocsit is kapott, amelyeket az önkormányzat biztosított, hogy megkönnyítsék a terepre járó nővérek és labortechnikusok munkáját. A NIS pedig két hidraulikus vizsgálóágyat és két CTG gépet, valamint egy ultrahangos készüléket biztosított a magyarkanizsai Egészségház nőgyógyászati részlegének.    

 


Egy mentőautóval bővült a Magyarkanizsai Egészségház járműparkja

Új mentőautóval gazdagodott a Magyarkanizsai Egészségház

Tizenhárom település szolgálatában




Fotó: Puskás Károly