Vasárnap Szent István-nap és Újkenyér-ünnep

2023.08.16.
 

Az életet adó új kenyeret és az államalapító királyt hagyományosan egy napon ünneplik Magyarkanizsán. Mivel augusztus 20-a idén vasárnapra esik, nem volt kérdéses, hogy az ünnepnap dátumán szervezik meg az alkalmi programokat. Ezeket sajtótájékoztatóján Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja ismertette. 
Az ünnepség hagyományos elemekből és szórakoztató kísérőrendezvényekből áll ebben az évben is. A program vasárnap reggel, hagyomány szerint, a kenyérszentelő misékkel veszi kezdetét valamivel korábban a megszokottnál, 8.30 órakor. Ekkor kezdődik a katolikus szentmise a Szent Őrangyalok-templomban. Onnan a megáldott kenyeret 9.45-kor átviszik a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban, s ott is megszentelik. 
A délutáni, színpadi program 16.30 órakor a Kolompos zenekar koncertjével indul. Az 1980-as években tűnt fel a népzenei életben a Kolompos együttes. Kezdetben táncházi zenekarként működtek, majd önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar népzenét. Műsoruk néprajzilag is hiteles, de ettől is fontosabb, hogy a fiatal közönség figyelmét is megragadják, hiszen játszva, könnyed formában, rengeteg humorral és színpadi geggel fűszerezve adják elő. A zenekar egyébként 2014-ben járt legutóbb Magyarkanizsán. 
17.30 órakor a Band of Streets fúvóscsapat utcazenéjét élvezhetik az ünneplők a városháza előtti sétányon. 2011-ben alakult Pécsett a Band of Streets zenekar, s megteremtette ezt a műfajt Magyarországon. A számos szakmai díjat elnyert együttes a különböző országok utcazenei fesztiváljain kívül felléptek a Milánói Világkiállításon is. Egyedi hangzásvilággal, feldolgozásokkal javarészt a ’90-es évek slágereit szólaltatják meg. Vajdaságban először járnak majd, tehát Magyarkanizsán mutatkoznak be elsőként az itteni közönségnek. 
18.30 órakor kezdődik Kamarás Iván színpadi koncertje. Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színész, akit a vajdasági közönség elsősorban filmszerepei révén ismer. A magyarországi vezető színházakban számos zenés darab főszerepét is játszotta már. Magyarkanizsai műsorában nemcsak énekel majd, de a gitárkíséretet is ő biztosítja – hamisítatlan sármjával fűszerezve. 
19.20 órakor kerül sor az ünnepélyes kenyérszegésre. Ekkor hangzik majd el a polgármesteri köszöntő is, majd a megáldott kenyeret szétosztják a polgárok között. 
20.00 órától a sztárfellépőket köszönthetjük majd a színpadon. Ebben az évben a szervezőbizottság választása Tóth Verára és a Budapest Jazz Orchestra koncertjére esett. Tóth Vera járt már Magyarkanizsán. Az énekesnő a 2003/04-es Megasztárt nyerte meg, s azóta is igazi színvonalat biztosít. A Budapest Jazz Orchestra Magyarország első big bandjeként alakult, s elmondható, hogy Európa egyik legjobb ilyen jellegű zenekara. Mintegy 20 zenész lesz a magyarkanizsai színpadon, ők kísérik majd Tóth Verát. A Budapest Jazz Orchestrával közösen előadott műsora ma már meghatározó eleme a magyar zenei palettának. Estjeiket laza elegancia szövi át, ami legfőképpen a big band műfaj velejáró tulajdonsága, de Vera természetéből is ez sugárzik egy kis humorral párosulva. Magyarkanizsán főként amerikai és magyar örökzöld slágerek csendülnek majd fel. 
A színpadi koncertek, események mellett egész napos családi programok is lesznek kísérőrendezvényként a kisparkban. 
16.00 órától Miénk a park! címmel gyermekprogramok és kézműves foglalkozások kezdődnek a kisparkban. Az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete jóvoltából kézműves huszárfigurákat lehet majd készíteni. Az Ősök Hangja Egyesület szivacs-kardozásra és rongylabdázásra várja majd a gyerekeket. A Generáció egyesület közkedvelt fajátékai is ott lesznek majd a parkban. 
16.00 órától, majd 17.30 órától a Jancsi Bohóc Bábszínháza lép fel a kisparkban: A világszép kecskebéka, valamint a Kacorkirály című előadásokkal. 
18.15 órakor a legkisebbeket várják majd az ünnepre a szüleikkel, hisz a szervezők minden évben a kicsikre is odafigyelnek. Ők ringató foglalkozáson vehetnek részt Lukács Sárával a kisparkban. 
Az ünnephez kötődően Én elmentem a vásárba címmel gyermekrajzverseny pályázatot hirdettek. Az ebből készült kiállítást a Városháza előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők. Az eredményhirdetésre pedig 18.15 órakor kerül sor. A kiemelt díjazottak a Kolompos együttes ajándékait kapják meg, de egyébként minden résztvevő kap édességet. 
Ekkor kerül sor a Legszebb kenyér verseny díjkiosztójára is a színpadon. A Legszebb kenyér versenyre bárki benevezhet, aki a rendezvény napján a városháza előtti parkolóban felállított, az ünnepi kenyereknek fenntartott faházban 16.00 és 17.15 óra között átadja az általa sütött kenyeret. A díjazottakat értékes nyeremények várják a magánszemély, egyesület, pék kategóriákban. 
A programot 21.30 órakor ünnepi tűzijáték és fényfestés zárja. A tűzijáték ideje alatt idén első alkalommal különleges vizuális élmény is várja a rendezvény látogatóit: sötétedés után a Városháza épületét fényekkel festik be. 
A rendezvény ideje alatt a kispiaci tájház kiállítását tekinthetik meg a látogatók: a Dobó Tihamér Képtárat régi érdekes tárgyak töltik meg, amik megidézik a múlt század elejének mindennapjait. 
Nem marad el a sokrétű kirakodóvásár, kézműveseink szebbnél szebb áruval készülnek, és senki sem marad éhen-szomjan: minőségi ételekkel és italokkal, édességekkel készülnek a vendéglátósok. A vidámpark is megtalálható lesz a nagyutcán. 
A szervezők felhívják a magyarkanizsai polgárok figyelmét, hogy az ünnepség miatt idén is ideiglenes forgalomkorlátozásra kerül sor. Vasárnap 05:00 órától a Testvériség egység utca egy része (a Fő tértől a Jovan Jovanović Zmaj utcáig) és a Városháza előtti parkoló hétfőn 05:00 óráig a forgalom elől le lesz zárva. 

 


Vasárnap Szent István-nap és Újkenyér-ünnep Magyarkanizsán

Melyik a legszebb magyarkanizsai kenyér?

Szent István-nap és Újkenyérünnep Magyarkanizsán




Fotó: Puskás Károly