Bővült a magyarkanizsai önkéntes tűzoltók járműállománya

2023.09.06.
 

Az önkormányzat a Magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetség éves támogatása keretében segíti az önkéntes tűzoltók eszközbeszerzését, amely során idén a martonosi és a magyarkanizsai szervezet kapott használt, de műszakilag kiváló állapotban lévő tűzoltókocsit. Ennek kapcsán nyilatkozott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Čubrilo Jovan, a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. 
A kamiont idén februárban szereztük be Horvátországból, nagyon jutányos áron, olyan módon, hogy felhasználtuk az önkormányzat, illetve saját kapcsolatainkat is, mondta Čubrilo Jovan. 
- Nagyon kiváló tűzoltókocsiról van szó. Ötezer liter vizet képes szállítani, 500 liter haboló anyagot. Fel van szerelve minden olyan eszközzel, ami mentéshez, vízszivattyúzáshoz kell. Bármiféle tüzet tudunk vele oltani, külső térben és beltérben is. A kisebb kocsi egy régebbi szerzemény. 2015-ben egy donációnak köszönhetően jutottunk hozzá. A felszerelést, a kabint meg a szivattyút mi szereltettük tá Belgrádban. Ez 500 liter vizet visz, magas nyomáson dolgozik, tehát takarékos. Ezt tarlótüzeknél vagy belső tüzeknél alkalmazzuk, mert nagyon kevés vizet használ, percenként 40 litert fogyaszt csak. Baleseteknél is sokat használjuk, mert kevés víz van benne, de ha két kamionnal vonulunk a helyszínre, akkor utánpótlásként tudjuk feltankolni. 
Az idén 30 tűzeset oltásában vettünk részt a hivatásos tűzoltókkal együtt a kisebb járművünkkel, mondta az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. 
- A kamiont azt most helyezzük ünnepélyesen üzembe. Lesznek rá sofőrök, vannak tűzoltóink, akik adott esetben a hivatásosokkal együtt dolgoznak, de egyedül is interveniálni tudunk, mivel a belügyminisztérium rendelete szerint minden egyesületnek kötelessége, hogy operatív tűzoltóik legyenek. Nálunk tavaly levizsgázott 10 tag, így bármilyen intervencióban részt vehetünk, s a Katasztrófavédelem ezt el is várja. Jó minőségű tűzoltó tömlőket és sugárcsöveket is beszereztünk az idén. Egy ilyen sugárcső akár párszáz euróba is kerülhet, viszont, ha vigyázunk rájuk, akkor akár 20 évet is kibírnak. Ezek nélkül viszont nem működhet ez a jármű se. 
A tűzoltók felkérik a polgárokat, hogy nyílt lángot a tarlón ne használjanak, s ne égessék el a növények szárát, mert könnyen tüzet okozhatnak. 
- Egy ilyen tűz megfékezése borzasztó nagy munkát igényel. A lángok átterjedhetnek a még talpon álló haszonnövényekre, például a napraforgóra, kukoricára. Országos szinten szabályozzák, s tilos a tűzgyújtás, s a pénzbírságok is nagyon magasak – figyelmeztetett Čubrilo Jovan. 
Magyarkanizsa község önkormányzata minden évben előlát egy tervezett összeget, hogy magán az Önkéntes Tűzoltó Szövetségen keresztül az egyes tagszervezeteket tudják támogatni, a munkájukat, a működésüket vagy az eszközbeszerzésüket - nyilatkozta a sajtónak Fejsztámer Róbert polgármester. 
- Ez általában éves szinten 2,8 millió dinár körüli összeg volt az eddigiekben. Idén volt először az, hogy igény érkezett az önkéntes tűzoltók részéről, hogy nagyobb eszközbeszerzést szeretnének megvalósítani, szeretnék a gépállományt megújítani. Ez történt Magyarkanizsán, de ugyanilyen igény érkezett Tóthfaluból, Martonosról é Kispiacról is. Ennek okán az önkormányzat idén megemelte ezt a támogatást 5,8 millió dinárra, ami azt jelenti, hogy több mint a dupláját adtuk idén az Önkéntes Tűzoltó Szövetségnek. Valójában mindig is érdekes az a kérdés, hogy mennyi támogatást is kell, hogy adjon az önkormányzat a tűzoltók munkájához, hisz a Belügyminisztérium szárnyai alá tartozik a hivatalos tűzoltó egyesület és az ő dolguk, hogy szakszerűen eloltsák a tüzet. Én azt hiszem, hogy az elmúlt évek megmutatták azt, hogy az önkéntes tűzoltók munkájára nagyon nagy szükség van, hiszen kiegészítve a professzionális munkaerőt, s az eszközállományukat, mindig fontos, hogy legyen még további kapacitás, plusz erő, amely meg tudja fékezni a tüzeket. Mostanra elértük azt, hogy Magyarkanizsa településen sokkal jobb a felszereltsége, eszközállománya az önkéntes tűzoltóknak, mint a profiknak. Bízom azonban benne, hogy a belügyminisztérium részéről is megérkeznek azok a támogatások, amiket már évek óta ígérnek - mondta a polgármester, majd hozzátette: 
- Az idei évben két olyan tűzoltóautót lehetett vásárolni, amelyeknek az életkora nem haladja meg a 10 évet. Ezek nagyon jó állapotban vannak kevés kilométerrel. Az egyik jött ide, Magyarkanizsára, a másik pedig Martonosra, aminek még folyamatban van az engedélyeztetése. Időközben az önkéntesekhez, megint csak jó kapcsolataiknak köszönve, érkezett egy kisebb kapacitású és kisebb tűzoltókocsi Tóthfaluba és Kispiacra is. 
Fejsztámer Róbert elmondta, hogy azoknak is folyamatban van a műszaki átvétele, hisz munkába állításukat engedélyeznie kell a belgrádi minisztériumoknak és ügynökségeknek. Jelen pillanatban még csak a magyarkanizsai jármű vethető be szükség esetén. 

 


Bővült a magyarkanizsai önkéntes tűzoltók járműállománya

Tűzoltókocsival gazdagodott a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Gazdagodott a géppark Magyarkanizsán

Új tűzoltókocsival gazdagodott a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület




Fotóalbum Németh Ernő