Most befejeződő és új projektekről az önkormányzati miniszterrel

2023.09.27.
 

Aleksandar Martinović államigazgatási és önkormányzati miniszter kedden Magyarkanizsára látogatott. A városházán találkozott Fejsztámer Róbert polgármesterrel, ahol megtekintette az új berendezésekkel felszerelt ügyfélfogadó irodát, majd a Fehér Ferenc utca aszfaltozási munkálatait nézte meg, végül a Tisacoop és a Tisamed cégekbe is ellátogatott. A miniszteri látogatás kapcsán ugyancsak Magyarkanizsa vendége volt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője.


Az önkormányzat sikerrel végrehajtotta az azon projektek keretében tervezett tevékenységeket, amelyek megvalósításához az államigazgatási és önkormányzati minisztérium járult hozzá, hangzott el a látogatás kapcsán megtartott sajtótájékoztatón. Az első projekt realizálásában a minisztériumi részvétel értéke 5 millió dinár volt, és az önkormányzati saját eszközök felhasználásával együtt 409 méter hosszúságú aszfaltút épült, amely hozzájárul a stabil és biztonságos közlekedéshez a Fehér Ferenc utcában Magyarkanizsán, egyúttal ösztönzőleg hat az abban a városrészben működő vállalkozások fejlődéséhez, üzleti tevékenységéhez. Emellett a Városháza épületében található Ügyfélfogadó Központ korszerűsítéséhez a minisztérium a teljes igényelt összeget, azaz másfél millió dinárt biztosított és ezzel hozzájárult az elavult tűzvédelmi és riasztórendszer, valamint az elektromos elosztószekrények cseréjéhez, ezen túl pedig 8 számítógép, 8 monitor, 8 szünetmentes-tápegység készülék, 1 darab laptop, 2 szkenner és 1 fénymásoló beszerzéséhez – mindezt a polgárok gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében.


Aleksandar Martinović elmondta, hogy a most megvalósuló beruházások mellett újabbakról is tárgyaltak, ez pedig a magyarkanizsai városháza épületének a felújítása. Az önkormányzat már végzett a műemléknek számító épületen állagmegóvó munkálatokat, de nagyobb beruházásokra is szüksége lenne, például a tetőszerkezet cseréjére. Megvizsgálják, hogy jövőre a minisztérium hogyan tudna erre a célra pénzt biztosítani.


"Nagyon hálás vagyok, hogy az önkormányzati miniszter látogatást tett itt Magyarkanizsán, s nem jött üres kézzel, mindamellett, hogy két projektumot nyert az önkormányzat az önkormányzati minisztériumnál", mondta Fejsztámer Róbert polgármester. "Az egyik projekt az ügyfélfogadó iroda modernizációja volt, és ott egy másfél millió dináros eszközfejlesztést és helységfelújítást nyertünk. Plusz nyertünk egy ötmilliós támogatást is útépítésre, ami ezért fontos, mert ez az út az ipari zónához vezet. El tudtunk arról is beszélgetni, hogy a jövőben milyen fejlesztési elképzelései vannak az önkormányzatnak és miben tudná a minisztérium az önkormányzatot támogatni, hiszen saját önkormányzati költségvetésből, saját eszközökből nagyon nehezen tudnánk fejleszteni, de így, hogy az önkormányzatnak csak az önrészt kell biztosítania, így sokkal hatékonyabban tudunk működni."
Fejsztámer Róbert polgármester kiemelte, hogy a sikeres magyarkanizsai pályázatokért nagy köszönet illeti Pásztor Bálint köztársasági képviselőt is, hiszen az ő közreműködésével és az ő háttérmunkájával tud az önkormányzat sokkal gyümölcsözőbben pályázni.


- Magának a pályázatnak az elkészítését, megírását, beadását Magyarkanizsán egy technikai és adminisztratív folyamatnak tekintjük, viszont azt, hogy tudjanak Magyarkanizsáról, halljanak egyáltalán Magyarkanizsáról Belgrádban, nagyon fontosnak gondoljuk. Az, hogy most itt van nálunk a miniszter, hogy tájékozódjon, meglássa, hova is mennek ezek a pályázati pénzek, az hatalmas előnyt tud jelenteni a pályázás során az önkormányzatoknak.


A kérdésre, hogy milyen projekteket terveznek az elkövetkező időszakban, a polgármester ezt mondta:
- Mivel a fejlesztés szempontjait tekintve az önkormányzat továbbra is a mezőgazdasági és az idegenforgalmi vonalon halad, s mivel a mezőgazdasági rész arányaiban nagyobb, tehát 90 százalékban inkább a vállalkozókhoz és a mezőgazdászokhoz kötött, ezért általában az idegenforgalomhoz kapcsolódó projektekkel pályázunk. Szó volt a fürdőfejlesztésekről is, szó volt a parkoknak és egyáltalán az idegenforgalmi területeinknek a fejlesztéséről, de ugyanígy szó volt a városházának a felújításáról is, amit szintén idegenforgalmi köntösbe próbálunk becsomagolni, hiszen az épület felújítása egy olyan hatalmas kiadás, ami hosszú éveken keresztül nem tudna önerőből megvalósulni.


Pásztor Bálint elmondta, a parlamenti képviselőknek nem csak az a feladatuk, hogy felszólaljanak a képviselőházban, hogy bizonyos kérdésekről beszéljenek, fölhívják az országos közvélemény figyelmét ezekre a dolgokra vagy módosítási indítványokat nyújtsanak be, hanem az is a feladatuk, hogy a magyarok által lakott önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek a megvalósításáért lobbizzanak.


- Emlékszünk még azokra az időkre nagyjából tíz évvel ezelőttig, amikor egyetlenegy dinár sem érkezett a köztársasági költségvetésből Magyarkanizsa községbe, de ugyanez elmondható volt Zentáról vagy Kishegyesről, vagy más önkormányzatokról is. Most dr. Aleksandar Martinović miniszter nyitottságának köszönhetően ezek az önkormányzatok is sikeresen pályáztak a minisztérium pályázati kiírásain. Valamikor februárban tárgyaltunk arról, hogy a mi önkormányzataink is járjanak sikerrel, lévén, hogy az itt élő polgárok is adófizető polgárok, s ezt meg is érdemlik. Három héttel ezelőtt voltunk Zentán, ahol két sikeres projektumot adtunk át, ma itt Magyarkanizsán szintén kettőt és hamarosan megyünk Kishegyesre is. Sokan mondják, hogy ez a nép pénze és nem kell dicsekedni. Nem dicsekszünk, de fontos azt kiemelni és elmondani, hogy 174 önkormányzata van Szerbiának. 30 nyert mindösszesen ezen a pályázati kiíráson, és Magyarkanizsa, Zenta és Kishegyes ezek közé tartozik, úgyhogy azt gondolom, hogy ilyen szempontból ez elismerést érdemel.


Milyen projektek vannak, amelyeket majd szeretnének az elkövetkező időszakban lobbizni? - kérdeztük Pásztor Bálinttól.
- Ez mindig úgy működik, hogy az önkormányzatok fogalmazzák meg a fejlesztési elképzeléseiket. Ez így zajlott az idei év elején is, tehát a polgármesterek, az önkormányzati vezetők határozták meg azokat a projektumokat, amelyeknek a megvalósulásáért mi Belgrádban lobbiztunk. Most itt elhangzott a magyarkanizsai városháza tetőszerkezetének a felújítása, amennyiben az önkormányzat azt gondolja, akkor jövőre ebbe az irányba fogunk lobbizni, hogyha az önkormányzat másképp gondolja, akkor meg valamilyen más projektum érdekében fogunk közbenjárni - ígérte Pásztor Bálint.


Bővebben:

 


Most befejeződő és új projektekről tárgyalt Magyarkanizsán az önkormányzati miniszter

Köztársasági delegáció Magyarkanizsán

Beruházásokat tekintett meg a miniszter Magyarkanizsán

Jelentős beruházások Magyarkanizsán

Magyarkanizsára látogatott az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter




Fotó: Puskás Károly