250 millió dinár a horgosi csatornahálózat fejlesztésére

2023.10.05.
 

A magyarkanizsai önkormányzat idén a kommunális infrastruktúra fejlesztése terén kötötte az egyik legértékesebb támogatási szerződést. A horgosi szennyvízhálózat kiépítését további 257,7 millió dinár értékben tudja folytatni, teljes egészében tartományi támogatás révén, önkormányzati önrész nélkül. A munkálatokat szerdán megtekintette Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és Nebojša Rakić polgármester-helyettes, akiket Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. igazgatója fogadott a helyszínen.
- Nagyon örülök annak, hogy a községünk második legnagyobb településén, Horgoson sikerült elindítani a szennyvíztisztító és a szennyvíztisztítás projektjét, mégpedig azzal, hogy fejleszteni tudjuk a csatornahálózatot, ami a szennyvíztisztításhoz kötődik - nyilatkozta a helyszínen Fejsztámer Róbert polgármester. - Ehhez hathatós támogatást kaptunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól, és külön öröm számomra, hogy az alpolgármester hathatós közbenjárására nem kell önrészt fizetnie az önkormányzatnak. Tudni kell, hogy pályázáskor általában 20-30 százalékos önrészt kell biztosítani az önkormányzatnak, és ez egy ekkora nagy összegnél hatalmas kiadás lenne.
Valójában a projektum két részre osztódik, ismertette a polgármester:
- A beruházás összértéke 250 millió dinár, a munkálatokat pedig két évben, tehát idén és jövőre fogják elvégezni. Az összeg is két részre osztódik. A nagyberuházási igazgatóság idén már átutalt 100 millió dinárt az önkormányzat költségvetésébe, jövőre pedig megkapunk további 150 milliót, úgyhogy én bízom benne, hogy a munkálatokat is időben be tudjuk fejezni. Utána elindulhat egy következő munkafázis, amikor már a meglévő tervek alapján a horgosi szennyvíztisztító kiépítése is megkezdődhet, majd annak a megfelelő kapacitáson való működtetése. Így Horgos lenne a második olyan település a községünk területén, ahol a szennyvizet tisztítani tudjuk.
Egyébként a község minden településén az ivóvízhálózat fejlesztése prioritásnak számít, jelentette ki Fejsztámer Róbert.
- Ez is a Vízművek munkájához tartozik, és erre is minden évben pályázunk, és igyekszünk ezt a hálózatot is modernizálni, merthogy a lefedettség megvan a község teljes területén, viszont ezt a hálózatot is mindig karban kell tartani és modernizálni is szükséges.
A polgármester elmondta, azt még nem tudni, hogy a kistelepüléseknek hogyan oldják majd meg a szennyvíz elvezetését, hiszen arra az Európai Unióban sincs még elképzelés, hogy a kistelepüléseken hogyan lehet kifizetődő a szennyvízgazdálkodás. A Vízművekkel viszont közösen dolgoznak azon, hogy akár több település összevonásával és közös szennyvíztisztító kialakításával megoldják majd a falvakban is ugyanezt a problémát.
Nebojša Rakić alpolgármester ismertette, hogy tavaly a Vízművek 1,4 km vízhálózatot épített ki, illetve 1,6 km csatornahálózatot. A munkálatok értéke a PDV-vel együtt 71 millió dinár volt. Az idén pedig erről a 250 millió dináros beruházásról írtak alá szerződést. A Vízművek egyébként további 6 utcára vonatkozólag készítette el a terveket, úgyhogy a munkálatok folytatódnak.
Dušan Glišić, a Tisza Menti Vízművek Kft. Igazgatója az önkormányzat vezetőinek elmondta, hogy Horgos település csatornahálózatának 40 százaléka épült meg 2020-ig, amikor az újabb fejlesztéseket megkezdték.
- Abban az évben három utcában volt csatornázás, a Munkás, a József Attila és a Stevan Sremac utcákban. Tavaly még nagyobb ütemet vett a munka, 6 utcában dolgoztunk, amelyekben mintegy 90 háztartást kötöttünk a hálózatra. Idén Horgos Vasiljevo nevű részén mintegy 4,5 km-el bővül a főcsatorna, ami 14 utcát érint majd. Ezek a munkálatok még idén megkezdődnek, s a tervek szerint 2024-ig kell őket befejezni. A Jókai Mór és hat környező utca csatornázásának a műszaki terve kidolgozás alatt van. Ez 1,2 kilométeres lesz 53 háztartás bekötésével.
Az igazgató elmondta, hogy Magyarkanizsán is lesz majd csatornázás, a Néphősök utcában, amely az ipari övezet számára lesz fontos beruházás.
Bővebben:

 


250 millió dinár a horgosi csatornahálózat fejlesztésére

Építik a szennyvízhálózatot Horgoson




Fotó: Puskás Károly