Közlemény az önkéntes fegyveres katonai szolgálatról

2023.10.31.
 

A Szerb Köztársaság minden állampolgára, férfi és nő, 19 éves kortól, de legföljebb 30 éves korig jelentkezhet önkéntes fegyveres katonai szolgálatra és tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre. A különbség csak annyi, hogy tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre csak egyetemet végzettek jelentkezhetnek, vagyis egyetemi végzettségük kell, hogy legyen.
Jelentkezni a Honvédelmi Minisztérium Nagykikindai Központjában lehet, valamint a Posta Srbije Közvállalat kirendeltségeiben, illetve elektronikusan az eUprava portálon keresztül. Az irodákba való érkezéskor a munkatársak útbaigazítást adnak a szükséges iratokkal kapcsolatban, amelyeket csatolni kell a pályázathoz. A jelentkezés kézhezvétele után a jelentkezőket orvosi vizsgálatokra küldik az újvidéki katonai kórházba. Jelenleg, a decemberi bevonulási időszakban a fegyveres önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők regisztrációja zajlik. Minden érdeklődő mielőbbi jelentkezését várják, hogy az önkéntes fegyveres katonai szolgálatra való bevonulással kapcsolatos valamennyi tervezett feladatot el tudják végezni.
A katonai szolgálat teljesítése alatt minden jelölt, az önkéntes fegyveres katonai szolgálat bevonulási és hazatérési útiköltségein felül, havi pótlékot, azaz 38 000,00 dinár készpénzjövedelmet kap, a tartalékos tisztek szakmai képzésén résztvevő jelölt pedig 42.000,00 dinárt, továbbá egészségbiztosítással és 10 nap fizetett szabadsággal rendelkezik.
A sorkatonai szolgálat ideje alatt minden jelentkező pályázhat és a sorkatonai szolgálat befejezése után azonnal munkaviszonyt létesíthet a Szerb Hadsereg hivatásos katonájaként.

Bővebben:

 


https://www.vs.rs/sr_cyr/budi-profesionalac