Megkezdődött a magyarkanizsai Vigadó felújítása

2023.11.14.
 

A beruházás első fázisa az épület terasz részének helyreállítását foglalja magába. A beruházás a művelődési minisztérium társfinanszírozásával valósul meg, összesen mintegy 13 millió 350 ezer dinárból. 
Nagyban folynak a munkálatok a város legszebb szegletében található, egykor igen közkedvelt Vigadó épülete körül, ahol a teraszrészt újítják fel. A munkálatok a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet felügyelete mellett folynak. Hosszú éveken keresztül folytak a tárgyalások, hogy hogyan és milyen formában kerüljön visszaállításra az épület. 
Nemcsak építészeti munkálatokról van szó, hanem fontos tartalmilag is megfelelő tervekkel előállni - emelte ki Fejsztámer Róbert polgármester. „Ez az elsődleges munkálat pont azért zajlik csak kívülről, tehát magához az épülethez nem nyúlunk hozzá, hanem a terasz részét rakjuk rendbe, tehát visszaállítjuk a régi állapotába magát a teraszrészt, nagyságában, magasságában, összetételében, hogy elinduljon egy olyan lendület, amire majd a kulturális minisztérium rá tud csatlakozni.” 
A beruházást az illetékes tárca támogatta 11 millió dinárral, az önkormányzat pedig 2,5 millió dinárral járult hozzá. Az előkészítési munkálatok várhatóan december végére elkészülnek. Ezt követően pedig a minisztérium támogatásával a Vigadó további felújítása is megtörténne. Ez kulturális és idegenforgalmi szempontból is fontos. 
Az épület felújítása mellett az illetékesek gondolkodnak a Népkert felújításában is, amelynek tervét közösen, a lakosokkal szeretnék kidolgozni. Sáfrány Túrú Ágnes, az önkormányzat zöldfelületek fejlesztésével és fenntartásával megbízott munkatársa: „Szeretnénk majd elindítani az első eseményünket, melyet tavaszra tervezzük, a Népkert revitalizációjával foglalkozni. Ezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy bevonjuk a lakosságot is ebbe a tervezésbe.” 
Erre a célra pedig hamarosan létrejön egy online felület is, ahol informálódhatnak és bekapcsolódhatnak a programba a polgárok. 

 


Megkezdődött a magyarkanizsai Vigadó felújítása

Újítják a Vigadó teraszát