Nyílt téri tüzek

2024.02.14.
   

A tűzvédelmi törvény tiltja a fű és az alacsony növényzet, a tarló, szemét és növényi hulladék szabadtéri égetését, valamint tűzgyújtást az erdőben és az erdő szélétől 200 m-re, kivéve a meghatározott és jól láthatóan kijelölt helyeken, az előírt tűzvédelmi intézkedéseknek megfelelően.
A törvényi tilalmak ellenére továbbra is gyakoriak a nyílt téren gyújtott tüzek a Szerb Köztársaság egész területén.
Február eleje óta összesen 1492 szabadtéri tüzet regisztráltak a Szerb Köztársaság területén, ami óriási növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor 226 ilyen tűzeset történt. Csak a hétvégén 466 szabadtéri tüzet regisztráltak a Szerb Köztársaság területén, míg tavaly ugyanebben az időszakban 60 ilyen tűz volt.
Csak februárban 3795 tűzoltó-mentő egység került bevetésre 519 tűzoltóautóval a szabadtéri tüzek lokalizálása és felszámolása kapcsán. Ilyen nagy létszámú személyzet és jármű bevetése közvetlenül befolyásolja az egyéb vészhelyzetekre reagáló tűzoltó egységek mobilitásának csökkenését, és jelentős anyagi és pénzügyi költségeket jelent a Szerb Köztársaság Belügyminisztériumának.
A fentiek szem előtt tartásával, valamint az állampolgárok biztonságának, valamint személy- és vagyonbiztonságának növelése érdekében Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara tájékoztatja a polgárokat, hogy:
- a tűzvédelmi törvény (50. cikk) tiltja a fű és az alacsony növényzet, a tarló, szemét és növényi hulladék szabadtéri égetését
- a tűzet okozó köteles a tűzoltó-mentő egységnek megtéríteni a beavatkozás költségeit
- fizikai személy a vétség miatt 10.000 dinár, jogi személy 300.000 és 1.000.000 dinár közötti pénzbírsággal sújtható.
Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának parancsnoka:
Fejsztámer Róbert

 



A Belügyminisztérium Rendkívüli helyzetek szektorának átirata

Plakát