Nagy beruházás Kishomokon

2024.04.10.

Kishomokon, a Dózsa György utcában folyik az aszfaltos út kiépítése. Jelenleg 709 méter hosszúságban kerül kiépítésre egy 3 m széles aszfaltos út a Köztársaság és Petőfi Sándor utcák közötti részen. E beruházás apropóján Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester április 9-én a helyszínre látogatott, hogy megtekintse a munkálatokat.


Sors Endre, a martonosi helyi közösség kishomoki tanácstagja az újságíróknak elmondta, hogy a falu lakosainak a száma jelenleg 110 körül van. Mivel szinte mindenki mezőgazdasággal foglalkozik, főleg állattenyésztéssel, szükség van nagymennyiségű takarmány biztosítására, s az aszfaltos út mindenkinek könnyebbé teszi a mindennapjait.


- Nem győztük javítgatni eddig az utat. Azt mondják, hogy kevesen vagyunk, de annak ellenére nagyon sok élelmiszert megtermelünk, s remélem ez így is marad. Van 5-6 farm, amely tejtermeléssel foglalkozik, van, aki 30 ezer csibét tart. Pont emiatt nem költözhetnek el a kishomokiak a városba.


A beruházás értéke 13,2 millió dinár. A jövő évre a Petőfi Sándor utca kiaszfaltozása marad hátra, s akkor teljesen megvalósul a tervdokumentáció, ismertette Koncz István, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat munkatársa.


Már hosszú évek óta szó van arról, hogy Kishomokon ezt a két utcát, ami összetalálkozik a falu központjában, ki kellene aszfaltozni, hogy járhatóvá váljon a település rossz időjárási körülmények között is, mondta Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.


- Az önkormányzat már 5 évvel ezelőtt elkészítette a terveket, s minden évben pályáztunk, de mivel túl kicsi a lakosságszám, ezért a pályázatokat általában azzal utasították el, hogy túl nagy a beruházás értéke ahhoz képest, ahányan laknak a településen. Mivel azonban mind a 13 településünket próbáljuk úgy kezelni, hogy hasonló életminőséget teremtsünk az ott lakóknak, ezért született az a döntés, hogy még mielőtt lejárna a tervek érvényessége, az önkormányzati költségvetésből a teljes összeget biztosítjuk az idén az egyik utcára, jövőre pedig majd a másikra. A két utcában az aszfalt így össze fog érni, s megvalósul majd a terv, amiről már régóta beszélgetünk a kishomoki falunapok alkalmával. Nagyon örülök neki, hogy a költségvetésünk úgy áll, hogy ezt meg tudtuk tenni mindenféle külső segítség, pályázati eszközök nélkül is. Nagyon bízom benne, hogy jövőre ugyanez lesz a költségvetés helyzete, s be tudjuk fejezni a projektet – mondta Fejsztámer Róbert polgármester, aki beszámolt arról is, hogy a helyi közösség vezetőivel arról is egyeztettek, hogy a hosszú évek óta húzódó buszmegálló kérdését is rendezni kell elsősorban az iskolabuszra várakozó diákok érdekét szem előtt tartva.


Bővebben:

 


Nagy beruházás Kishomokon

Aszfaltos úton járhatnak a kishomokiak

Új útburkolatot kap a kishomoki Dózsa György utca