Részben már megújult a Szociális Központ patinás épülete

2024.05.24.
 

Magyarkanizsán a Szociális Központ épülete az egyik legszebb épület a településen, viszont egyben az egyik legrégebben felújított intézményi székhely is volt eddig. Önkormányzati és tartományi eszközökből, 1,4 millió dinárból most megújult a teljes belső tér. Új bútorok és megvilágítás, felújított, festett falak és ajtók, új családi szoba szolgálják ezentúl a korszerű és kellemes munkakörnyezetet, amely a felhasználók igényeit is kielégíti. 
Fejsztámer Róbert polgármester megtekintette az elmúlt időszak beruházásait, köztük a nemrégiben elkészült belső felújításokat is, melyeket 1 millió dinárral a magyarkanizsai önkormányzat támogatott, míg a Tartományi szociálpolitikai titkárság további 400.000 dinárral. 
A magyarkanizsai egyike a kisebb szociális központoknak Szerbiában. A lakosság száma alapján határozzák meg ugyanis a foglalkoztatottak számát, magyarázta Telek Krisztina, a központ igazgatója. 
- Az elmúlt időszakban folyamatosan sikerült felújításokat eszközölni. Új kazán került a korábbi, 1993-ban beépített kazán helyére is. A tetőn végzett kisebb javítás megakadályozza az épület beázását, bár szükség lenne, hogy ennek az ódon épületnek a teljes tetőszerkezete megújuljon. Lecseréltük a világítótesteket korszerű LED panelekre az összes irodában, így sokkal jobbak lettek a munkakörülmények. Folyamatos volt a számítógépek beszerzése, illetve nagy kapacitású nyomtatókat és szkennereket szereztünk be. Szinte teljesen digitalizálódtunk, így tudtunk az elektronikus iktatóhoz csatlakozni, s ezen igény már másfél évvel ezelőtt megvolt irányunkban. Tartományi és önkormányzati támogatással létesülhetett ez a családi szoba. Gyámsági ügyek, válóperek, kontrolált láthatások alkalmával a gyerekekkel és családokkal való foglalkozáshoz kellett egy olyan hangulatot teremteni, amik tovább növelik a munkánk eredményességét, illetve a kicsik is jól érzik itt magukat. A központunk 2004-ben került ebbe az épületbe, s 20 év után sikerült újra meszelnünk, s megtörtént a belső ajtók festése is. A jövőben a tető mellett az ablakokat is ki kellene cserélni - mondta Telek Krisztina. 
A Szociális Központban a munkakörülmények immár megfelelőek, de a munkatársak számát tekintve még lemaradás van, emiatt is lassú az ügyintézés, hangsúlyozta az igazgatónő. 
A központ munkatársai nagy energiát fektetnek az ügyintézésre, hisz alapjáraton is nehéz emberekkel dolgozni, akkor pedig, amikor szociális jelleggel emberi sorsokról van szó, még nagyobb odafigyelés szükséges, fogalmazott Fejsztámer Róbert polgármester. 
- Valóban nagyon kevesen dolgoznak a központban, hiszen a 12 szisztematizált munkahelyből 7 van csak betöltve. Az önkormányzat úgy segít, ahogyan tud, s ahogyan azt a törvények megengedik. Ezért is sikerül minden évben valamilyen kisebb beruházást, eszközvásárlást megvalósítani. Ugyanakkor szerepet vállaltunk a káderállomány egy részének a pénzelésében is. Mindenképpen az a terv, hogy egy erőteljesebb ráhatással a minisztériumra, igyekezzünk megoldani ennek az ingatlannak a kérdését, hiszen ez nem önkormányzati, hanem köztársasági tulajdon. Nem tudunk tehát sokat tenni az épület felújítása érdekében addig, amíg nem lesz a mi tulajdonunk. Azzal is szeretnénk foglalkozni, hogy az a 12 munkahely fel legyen töltve, mert valóban sok a feladat. A község 13 települését felölelő munkához hozzácsapódnak még a határon történő, főleg kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, legyen szó akár embercsempészésről, bűnesetekről, elhagyott gyermekekről. 
Remélem tehát, hogy szót tudunk érteni a minisztériummal egyrészt a káderkérdésekkel kapcsolatban, másrészt pedig az épület tulajdonjoga kapcsán, hiszen egy patinás épületről van szó, ezért nem szeretnénk, ha kárba veszne, mondta a magyarkanizsai polgármester. 


Bővebben: 

 


Részben már megújult a magyarkanizsai Szociális Központ patinás épülete

A családok az első helyen

Folyamatosan fejlődik a magyarkanizsai Szociális Központ




Fotóalbum Puskás Károly